Ексклузивен «геройски» репортаж на британски военен наблюдател от борда на есминеца Defender от Крим

Военният наблюдател на DM се изпусна: инцидентът в Крим беше планирана британска провокация. В бъдеще ще последват нови. Британецът се гордее със смелите английски моряци и плаши «ужасните» руснаци.

„Обикновена пропаганда“, пишат читателите. — Между другото, как този писач е попаднал на кораба? Значи всичко е било предваритело планирано? «

Превод от Daily Mail (Великобритания):

Ексклузивен "геройски" репортаж на британски военен наблюдател от борда на есминеца Defender от Крим

Руски бойни самолети и въоръжени руски кораби от граничната охрана вчера откриха огън по военния кораб от Кралския флот на Нейно Величество.

Военният коментатор на Daily Mail беше на борда на HMS Defender, когато се случи този драматичен инцидент със скорострелни оръдийни залпове, довел до нова дипломатическа криза.

Руските самолети и кораби започнаха да заплашват британския миноносец, след като той навлезе в спорните териториални води край бреговете на Крим, който Москва незаконно анексира от Украйна през 2014 г.

Когато руски кораб на граничната охрана откри огън, британските моряци трескаво навлякоха пожарни костюми и бронежилетки, опасявайки се от попадането на снаряди, които могат да ударят техния миноносец.

Русия отговори, като привика британския аташе по отбраната от британското посолство в руското министерство на отбраната. Руското посолство в Лондон обвини Кралския флот в провокация и нарушаване на руските граници.

Но кралицата предаде „най-добри пожелания“ на екипажа на разрушителя Defender, състоящ се от 240 моряци, и им пожела безопасно плаване.

Марк Никол стана свидетел на това как въоръжените сили на Путин взеха на прицел британския военен кораб, след като ситуацията в Черно море се нажежи до краен предел.

Зъл грохот от военни стрелби се разнася по левия борд на HMS Defender, присядам на мостика в своите набързо надянати огнеустойчиви ръкавици и каска, а на всеки няколко минути руските самолети с грохот прелитаха над главите ни.

Оглушителният рев на свръхзвуковия самолет, запълващ ушите ми — това е тревожен, но интересен опит. Виждам как се привежда в бойна готовност страшния арсенал за ПВО на нашия есминец, състоящ се от ракета Sea Viper от клас кораб-въздух.

След втората поредица изтрели от вражеските оръдия чух доклад, предназначен за капитана на кораба, за това, че «две ракети са готови за бой».

За секунда ми стана интересно какво ще се случи по-нататък. Войни са започвали и по по-малко значителни поводи.

Драмата започна да се развихря преди около час, когато ние се приближихме към териториалните води на Крим, за да осъществеми това, което Кралският флот нарича осъществяване на свобода на корабоплаването.

На Русия не й харесват подобни действия, защото счита водите край полуостров Крим за своя територия, докато Великобритания, като съюзник на Украйна, твърди, че тези води са украински. Независимо чии води са, Кралският флот настоява Defender да следва международно признатия морски път.

Бях в хладната, слабо осветена контролна зала на миноносеца, когато руският радист направи първото от своите предупреждения чрез приемо-предавателя по УКВ:

«Delta 36, ​​(радиопозивната на Defender), промени курса си».

Гласът на руския моряк обаче не ми се стори твърде притеснен и не създаде никакво усещане за това, което можеше да последва след това предупреждение. Огледах се и не видях никой от приблизително 30-те членове на екипажа в сини гащеризони, седнали напрегнато пред редиците монитори, да изглеждат разтревожени. Но с всяка минута, когато все повече червени икони (обозначаващи вражеските обекти) започнаха да мигат на мониторите, напрежението нарастваше.

Нашият свързочник отговари на второто предупреждение на руския радист, като му напомни за правото на Великобритания на «мирно преминаване по море».

След няколко секунди на хоризонта се появи сивият контур на руски кораб от граничната охрана.

„Поискайте курса му“, каза вахтеният офицер, гледайки през бинокъл в посока към кораба. След това по радиото командир Оуен попита: «Колко руски самолета са около нас сега?»

„Сега са 14“, — отговори жената-офицер от ПВО.

Това са 14 свръхзвукови самолета и военноморски патрулни самолети, включително Су-24. И още повече руски самолети излитаха от близките бази.

След това, през пращенето, по радиото отново се чу гласът на руския граничар, в който вече се усещаше напрежение във връзка със запазването на предишния курс на нашия разрушител. Противно на инструкциите на руснаците, ние отказваме да останем на десния борд.

«Делта 36, аз съм руска гранична охрана, моля, променете курса си.

Стойте по-далеч от границата, променете курса си.

Вашият курс ви води към руските териториални води.

Разбрахте ли ме?»

Командир Оуе говори по вътрешната връзка, припомняйки своята команда, че моряците трябва да «поддържат наратива»: британският военен кораб се намира тук, за да обезпечи нормите на международното прарво.

«Подозирам, че руснаците се опитват да ни изведат от курса ни», каза той.

В съотвествие с предсказанието на командир Оуен, два руски кораба от бреговата охрана фактически образуваха заслон от левия борд на Defender. Струи сив дим се издигаха от тръбите им, когато те ускоряваха ход, опитвайки се да вървят редом до есминеца.

Командир Оуен се усмиха, посочвайки главният кораб на граничната охрана:
«Не могат да ни стигнат. Изпреварваме ги».

Килватерните струи на Defender изхвърляха огромни вълни към корабите на бреговата охрана, които буквално се врязваха с техните корпуси — можете да си представите какво позорно чувство изпитваха руснаците, които отчачаяно се опитваха да ни удържат от приближаваето към кримските води.

Руснаците отново бяха на радиовръзката, но този път предупрежденията звучаха заплашително:

«Делта 36, не пресичайте границата или откривам огън!

Променете курса си!

Ако пресечете границата, ще стрелям!

Вашият кораб навлиза в териториалните води на Руската Федерация.

Не носим отговорност, ако получите повреди.

Ние провеждаме военни учения в този район».

Все повече руски самолети извършваха страховити полети по левия и десния ни борд, а вахтеният офицер нареди на екипажа да си сложат защитни каски и ръкавици.

Сега, когато си сложих «огнеупорките», заплахата ми се струваше още по-реална. Руснаците не се шегуват, както и ние: нищо няма да отклони Кралския флот от неговия курс.

Предупреждението за въздушна атака над Defender бе повишено до Червено, докато друг кораб на НАТО, който също оперираше в Черно море, заяви, че подозира, че е бил „заслепен от радари“ от голям руски военен кораб, което вероятно бе предверие преди нанасянето на ракетен удар.

Вече звучаха още по-агресивни радиопредупреждения от руснаците, а след това изведнъж се появи доклад на наблюдателите от горната палуба на левия борд:

„От кърмата се чува стрелба!»

Няколко мига по-късно чух нов изстрел с оръдие, две мощни поредици от главния кораб на бреговата охрана.

«Стой по-далеч от мен!» — настояваше по радиото руската гранична служба.

Нивото на заплаха за нашия кораб намаля, когато ние напуснахме териториалните води на Крим, но приближаващият се към есминеца Су-24 се появи точно тогава, когато ние се връщахме в международните води.

Високо над главите ни бе забелязан дрон.

Руските самолети летяха с «чисти криле», което означаваше, че отвън те не бяха снабдени с ракети. Но самолетите бяха с мощни оръдия, които можеха да пробият корпуса на Defender.

Два кораба на бреговата охрана бяха снабдени с 30-мм скорострели оръдия с бойни снаряди.

Редом до тях патрулираха и други напълно въоръжени руски кораби.

Ние определено мушнахме руската мечка с пръчка, а тя изрева.

Следващият път, когато британски военен кораб навлезе във водите на Крим, напрежението ще бъде още по-голямо.

Източник: https://www.dailymail.co.uk/news/article-9718661/Read-dramatic-eyewitness-report-Vladimir-Putin-gunboat-opens-fire.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments