Външно министерство Русия осъди засилената военна активност на страните от НАТО близо до границите на РФ

24 юни 2021-Нюз Фронт.

Москва осъжда засилената военна активност на Великобритания, САЩ, страните от Северноатлантическия алианс близо до руските граници; тези, които се опитват да проверят силата на Русия, са изложени на голям риск, заяви заместник-министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Рябков, коментирайки инцидента с британския миноносец Defender.

„Мисля, че оценките ще се правят по дипломатически канали, не само по военно-дипломатически канали. Ще пазим неприкосновеността на нашите граници … Осъждаме тази провокация, осъждаме засилената активност на въоръжените сили на Великобритания, САЩ и редица други страни от НАТО в непосредствена близост до нашите граници «.

Външно министерство Русия осъди засилената военна активност на страните от НАТО близо до границите на РФ

Той припомни, че „въпросът за принадлежността на Крим беше затворен веднъж и завинаги през 2014 г., когато жителите на полуострова, жителите на Севастопол, направиха свободен избор в полза на завръщането в родината си“. „Под този въпрос е поставена черта“, каза заместник-министърът.

Дипломатът заяви още, че тези, които се опитват да изпробват силата на Русия, поемат големи рискове: „ Агресорите ще получат отпор».

По-рано Сергей Рябков, коментирайки инцидента с британския миноносец Defender край бреговете на Крим, заяви, че ако колегите не разбират какви са границите на Русия, тогава „можем да бомбардираме“.

Британския миноносец наруши морската граница на Русия край Крим в сряда, 23 юни.

. За да изгони нарушутелят от териториалните си води, Русия всигна авиацията и приложи предупредителна стрелба.
Руското външно министерство коментира нарушението на границата като груба провокация.

Министерството на отбраната на Руската Федерация вече дале професионална оценка на опасните действия на миноносеца мна ВМС Великобритания в Черно море.

Ние квалифицираме това като груба британска провокация, която противоречи на международното и руското законодателство

Британският посланик ще бъде призован в руското външно министерство.

 

Военните експерти смятат, че нахлуването на кораба на НАТО в руските териториални води е имало разузнавателен характер.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments