TNI: Америка търси пукнатини в руско-китайските отношения

Сериозното американско издание е загрижено за развиващото се руско-китайско сближаване. Има спешна нужда да се открият и разширят „пукнатините“ в сътрудничеството между Москва и Пекин, за да се попречи на това. Задачата е трудна и при нейното решаване не трябва да се пренебрегват обещанията към Москва, до отслабването на антируските санкции, отбелязва изданието.

Превод от TNI, САЩ: 

Америка: Трудна задача за създаването на пукнатини в китайско-руските отношения

TNI: Америка търси пукнатини в руско-китайските отношения

Във Вашингтон разбират, че Русия и Китай ще видят всеки опит да се внесе раздор в техните отношения и особено внимателно следят дари най-малките им разногласия да не се появяват публично.

Русия и Китай поддържат взаимното си желание да отслабят глобалния ред, ръководен от САЩ, чрез усилията си, подкрепени от собствената си двустранна търговия, военно и дипломатическо сътрудничество, а тяхното общо убеждение е, че Западът е зает от вътрешните си разногласия. Няма очевиден импулс или мотив, които биха могли да променят нарастващото сближаване между тях.

Разбирането точно къде и защо китайско-руските отношения укрепват е от решаващо значение за Америка, за да идентифицира пукнатините в тях — и поне да открие потенциала да ги използва.

Москва и Пекин полагат големи усилия, за да развият идеята за по-широко партньорство. Китайският президент Си Дзинпин нарече Путин свой най-добър приятел, а двете страни определиха настоящото състояние на отношенията като „най-доброто в историята“.

В неотдавнашното си интервю за влиятелния проправителствен китайски вестник The Global Times руският посланик в Китай Андрей Денисов заяви, че ако САЩ и Русия обсъдят в Женева въпроси, свързани с Китай, Русия ще информира китайската страна за това и добави, че руско-китайските отношения няма да се променят, независимо от начина, по който подхождат САЩ към Русия. В края на 2020 г. Си Дзинпин заяви, че „чрез укрепване на стратегическото си сътрудничество Китай и Русия могат ефективно да се противопоставят на всеки опит за потискане и разделяне на двете страни“.

Възможно е след десетилетия на преоценка от Запада за силата на отношенията между двете водещи комунистически сили през втората половина на ХХ век, рискът през двадесет и първи век да се крие в подценяването на общата им мощ под ръководството на двамата решителни автократи.

Продажбата от Русия на военно оборудване на Китай помага на Поднебесната в стремежа й да стане крупна военна държава. Нарастващите доставки на руски реактивни изтребители, подводници и системи за противовъздушна отбрана помогнаха на Китай да укрепи позициите си в Азиатско-Тихоокеанския регион и да намали разликата между военните способности на Китай и САЩ.

Руската отбранителна индустрия се възползва от доставките в огромния и гладен китайски пазар, загубвайки голяма част от клиентелата си в Източна Европа след Студената война. Китайските войски традиционно участват в руските военни паради в Москва, заедно със съвместните военни учения на сушата и в Балтийско море, Тихия и Индийския океан. Съвместният патрул на бомбардировачите над Японско море е поредната демонстрация на готовността на Русия и Китай да формират единен фронт срещу глобалното военно присъствие на САЩ.

Подкрепата на Русия и Китай — както дипломатическа, така и военна — на страни като Сирия, Иран, Венецуела, Судан, Северна Корея и други „изпаднали държави“ непрекъснато подкопава усилията на САЩ да изолира или отслаби тези режими. Техният обединен автократичен фронт легитимира модела на авторитарно управление както в Китай, така и в самата Русия, както и по света, подкопавайки жизнеспособността на либералния демократичен световен ред.

Русия и Китай, разбира се, бързо ще разпознаят всеки опит да внесат разкол между тях и са особено внимателни, за да гарантират, че различията им не стават публично известни. Пекин също така осъзнава, че САЩ, които със закъснение сега гледат на Китай като на най-опасния стратегически конкурент, ще бъдат готови да направят повече, за да спечелят благоволението на Русия и да я освободят от прегръдката на Китай.

Но това може да се случи само ако на Русия се предложат условия, които отговарят на най-важните й национални интереси, включително замразяване на въпроса за присъединяването на Украйна към ЕС и особено приемането на Украйна в НАТО, както и смекчаването на антируските санкции с времето.

Автор: Джон Рул — редактор и колумнист в „Стратегическа политика“ (Strategic Policy), базирано във Вашингтон външнополитическо издание.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://nationalinterest.org/feature/difficult-task-exploiting-cracks-russia-china-relationship-188023

 

Коментари:

comments powered by HyperComments