The Spectator: Секретното оръжие на Путин?

Кой се пазари за дефектния самолет на Lockheed Martin? — Европейските членове на НАТО. Трудно е да се обясни подчинението, с което военните босове на тези страни влизат в робство на САЩ, въпреки огромните доказателства, че цялата производствена програма на F-35 е катастрофа, отбелязва авторът. Но Владимир Путин може да спи спокойно.

Превод от The Spectator (Великобритания):

The Spectator: Секретното оръжие на Путин?

Комюникето от срещата на върха на НАТО тази седмица беше, както би могло да се очаква, щедро осеяно с патос за постоянно нарастващата руска заплаха — заедно с намеците за предизвикателствата и нарастващото влияние на Китай.

С по-радостна нотка срещата на върха приветства новината, че „24-те съюзници харчат повече от 20% от разходите си за отбрана за тежки въоръжения“, изразявайки силната надежда новодошлите да се присъединят към този изключителен клуб в близко бъдеще. И тъй като за седемте европейски членове на НАТО основното „тежко въоръжение“, за което става дума, е изтребителят F-35, това е добра новина за Lockheed. Но страните, които се подписаха да го купят, вече не са толкова щастливи: отсега нататък техните въоръжени сили са обречени на слабост и просия.

Обединеното кралство, Италия, Норвегия, Белгия, Холандия, Полша и Дания са поръчали общо 297 F-35 на обща стойност 35,4 милиарда щатски долара, като още много други милиарди ще отидат за поддръжка (като по-голямата част ще отиде за Lockheed ) Докато самолетите са в експлоатация.

След двадесет години разработка самолетът все още не е преминал сертификация дори в собственото бюро за изпитания на Пентагона: наскоро там бяха открити поне 871 неразрешени недостатъка, 10 от които предполагат смърт и други също толкова нежелани резултати.

„Този ​​самолет не е добър“, казва експертът Дан Грейзър от Проекта за надзор на правителството във Вашингтон.

„Създадохме чудовище“, казва за програмата Кристофър Милър, последният министър на отбраната в администрацията на Тръмп. — Това е парче … «.

„Всеки закупен F-35 ще отслаби съвкупната мощ на ВВС“, отсече той.

Трудно е да се обясни покорността, с която европейските военни босове влизат в робство, въпреки огромните доказателства (сега признати дори от Пентагона и Конгреса), че цялата програма е катастрофа. Преди около едно поколение се появиха неопровержими доказателства, че друг изтребител ​​на Lockheed, смъртоносният (за пилотите) F-104, се продава на ВВС на НАТО чрез солидни подкупи. Разбира се, такива безскрупулни сделки вече са изключени по принцип, така че корените на това фиаско трябва да се търсят другаде.

Но поне Владимир Путин може да спи спокойно.

Източник: https://spectatorworld.com/topic/f-35-fail-jets-nato-deficient/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments