The Spectator: Байдън и Путин оставиха Великобритания зад борда

Срещата на върха в Женева поставя сериозен въпрос пред правителството на Борис Джонсън. Ако САЩ и Русия успеят да оправят отношенията си, ще принуди ли това Лондон да преоцени позициите си? Ще поиска ли и Великобритания да започне предпазливи преговори с Москва? И колко проблематично би могло да бъде това, като се има предвид суровата реторика, която Лондон и Москва си разменят отдавна?

Превод от The Spectator (Великобритания):

The Spectator: Байдън и Путин оставиха Великобритания зад борда

Вероятно би било грешка да се каже, че Джо Байдън и Владимир Путин станаха най-добри приятели. Резултатите от срещата на върха в Женева, която се проведе при спазването на всички правила на дипломацията на най-високо ниво от времето на Студената война — от избора на мястото на срещата до стриктното спазване на дневния ред, който включваше въпросите за контрол над въоръженията и изграждането на доверие — далеч надмина прословутите мрачни прогнози. За около четири часа, прекарани във Вила Ла Гранж, лидерите на САЩ и Русия всъщност успяха да нормализират отношенията, които през по-голямата част от последните четири години бяха на практика на дъното, което създаде много опасна ситуация.

Руските и американските посланици се завръщат в столиците на страните, създават се работни групи, които ще се занимават, наред с други неща, с такъв деликатен въпрос като киберсигурността, а двамата президенти — всеки по свой начин — декларират, че техният колега е човек, когото уважават и с когото могат да работят.

В навечерието на срещата Байдън нарече Путин „достоен съперник“. На свой ред, след края на срещата на върха, Путин определи Байдън като „професионалист“, който е „изцяло в материала“.

Има обаче една държава, за която нормализирането на отношенията между САЩ и Русия представлява особена дилема. Това е Великобритания. Демонизацията на Русия, която се превърна в отличителен белег на американската политика по време на президентството на Доналд Тръмп — въпреки, или по-скоро поради откритото му желание да започне сближаване с Русия — напълно устройваше Обединеното кралство.

Може да вярвате или да не вярвате на съобщенията, че британското разузнаване е участвало в опитите на политическите опоненти на Тръмп да го дискредитира, но истерична враждебност на Вашингтон към Русия беше в интерес на Обединеното кралство.

Отношението на Борис Джонсън към Русия се промени с течение на времето. Той направи неуспешен опит да се сближи с Русия, докато беше министър на външните работи, и реши да отложи публикуването на руския доклад на комисията за разузнаване и сигурност.

Но той побърза да разкритикува Русия по въпросите, вариращи от действията на Русия в Украйна до отношението й към лидера на опозицията Алексей Навални. Като цяло тонът на официалните изявления на Обединеното кралство относно Русия остава враждебен — пропит с безмилостен гняв — и това отделя Русия от всяка друга държава, с която Великобритания поддържа дипломатически връзки.

Случилото се в Женева поставя сериозен въпрос пред правителството на Борис Джонсън. Ако САЩ и Русия успеят да оправят отношенията си, ще принуди ли това Лондон да преоцени позициите си? Ще поискаме ли също да започнем предпазливи преговори с Москва? И колко проблематично би могло да бъде това, като се има предвид суровата реторика, която Лондон и Москва си разменят отдавна?

Автор: Мери Дежевски — писател, телевизионен водещ и бивш чуждестранен кореспондент в Москва, Париж и Вашингтон.

Петя Паликрушева, превод е редакция

Източник: https://www.spectator.co.uk/article/biden-and-putin-have-left-britain-out-in-the-cold

The Spectator: Байдън и Путин оставиха Великобритания зад борда

Коментари:

comments powered by HyperComments