Приключи участието на България в мисията на НАТО в Афганистан

Със завръщането на 42-ия военен контингент в нашата страна приключва участието на формирования от Въоръжените сили на Република България в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан, съобщават от Министерство на отбраната.

Приключи участието на България в мисията на НАТО в Афганистан
Източник: Министерството на отбраната

Решение за това е било взето на 15 април тази година на извънредно заседание на Министерския съвет, в контекста на решението на съюзниците за постепенното изтегляне от 1 май 2021 г. на контингентите в мисията «Решителна подкрепа». То бе прието на извънредната среща на министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО на 14 април 2021 г.

42-ия български военен контингент участва в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан «Решителна подкрепа» от март до юни 2021 г.

Контингентът е бил със структура национален елемент, рота за охрана и щабни офицери. В състава му са включени до 120 военнослужещи, които са изпълнявали задълженията си в Кабул и в база «Летище Баграм». Основните задачи на контингента са били свързани с денонощната охрана на част от вътрешния периметър на база «Летище Баграм«, както и с ежедневни денонощни дежурства в командния и в базовия оперативен център.

Националният елемент е осъществявал непосредственото командване на целия български военен контингент и е контролирал стриктното спазване на вътрешния ред и стандартните оперативни процедури при изпълнение на поставените задачи. Наред с това е осигурявал логистичната и комуникационно-информационната поддръжка на контингента.

Национален командир на 42-ия контингент е полковник Павлин Велков от Военно окръжие — София, помощник-национален командир е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана — майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 — Карлово.

Днес военнослужещите от контингента ще преминат медицински прегледи във Военномедицинска академия — София (ВМА).

Коментари:

comments powered by HyperComments