Хуанцю шибао: Китай проби американската блокада

Поднебесната проби технологичната блокада на САЩ. Астронавтиката се превърна в областта, в която Китай направи най-мощните пробиви и компенсира загубеното време. Марс, Луната, а сега и космическата станция — какво ще отговори Америка на това?

«Чудя се дали този старец Байдън може да се справи с толкова силен шамар?» — питат се читателите.

Превод от Хуанцю шибао (Китай): 

Хуанцю шибао: Китай проби американската блокада

Китай успешно изстреля космически кораб и достави екипаж от трима китайски космонавти до станция Tiangong, отбелязвайки нов етап в развитието на авиокосмическата индустрия на КНР. Когато ракетата вдигна Шенжоу 12 в небето, тя изглеждаше като копие, пробиващо тежка технологична блокада на САЩ. Това е не само момент на триумф за китайския народ, но и момент на пълен крах на духа на Съединените щати, тъй като събитието бележи пробив на блокадата на Китай.

Тримата космонавти стигнаха до станция Tiangong, което не е единственото високотехнологично постижение на Китай. Това събитие и Chang’e 5, марсоходът, който се завърна от далечната страна на Луната с почвени проби, и Tianwen 1, който наскоро направи меко кацане на Марс, са поредицата от постижения на Китай, които следват едно след друго, демонстрирайки прогреса на нашата страна. Изключителното представяне на авиокосмическата индустрия на Китай е ясно доказателство за системния ръст на голямата ни държава и неспособността на другите страни да спрат развитието й.

Сред индустриите, в които САЩ поддържа технологична блокада, аерокосмическата индустрия винаги е била една от най-потиснатите. Оглавяваната от САЩ Международна космическа станция (МКС) постоянно държи Китай «зад вратата». Вашингтон винаги е бил високомерно убеден, че технологичният прогрес на Китай разчита на „кражба на технологии“ и че изолацията може да го застави да спре развитието си.

Изследването на космоса обачe се превърна в зоната, в която Китай направи най-мощния пробив, догонвайки загубеното време. Поради факта, че КНР е бойкотиран, той създава собствена космическа станция и след няколко години ще се превърне в единствената космическа станция в орбита. Понастоящем играта между Китай и САЩ в областта на международното космическо сътрудничество се променя.

Промените започнаха.

Китай е много издръжлив и настроен да действа открито. Твърдата политика на САЩ, насочена към поддържане на своето преимущество в отрасъла чрез технологична блокада, отново и отново ще търпи поражение, а с времето ще става все по-нестабилна.

Източник: https://opinion.huanqiu.com/article/43ZmyuuEnRJ

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments