ГРУ на Русия: САЩ са неспособни на равноправен диалог

Съединените щати са обсебени от идеята за глобално господство и демонстрират нежеланието си да водят равноправен диалог за глобалната сигурност, включително с Русия. Това заяви ръководителят на главната дирекция на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация адмирал Игор Костюков по време на IX Московска конференция по международна сигурност, съобщава РИА Новости.

ГРУ на Русия: САЩ са неспособни на равноправен диалог

Според него доктриналните документи на Съединените щати закрепват методите за изграждане на отношения с другите държави от позиция на силата.

Костюков също изрази мнение, че конфронтационният курс на Вашингтон се проявява изцяло в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Ръководителят на ГРУ отбеляза, че в американската прогноза за развитието на геополитическата ситуация „Глобални тенденции — 2040 г.“ регионът АТР се разглежда като арена на съперничество между великите сили.

Костюков отбеляза, че САЩ се опитват да установят контрол над Азиатско-Тихоокеанския регион, където се произвежда 60% от световния БВП и е концентрирана до 45% от световната търговия.

По-рано ГРУ заяви, че САЩ по време на учения в Аляска са отработвали атака срещу Русия.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments