FE: «Спутник V» все едно е създаден за Индия

Авторът призовава индийското население да поеме отговорност за здравето си и да се ваксинира със Спутник V. Авторът изброява всички предимства на ваксината, като особено подчертава успешната комбинация от двата вектора. Освен това Индия очаква специална версия на ваксината от разработчика на Спутник V, която може да победи индийския щам коронавируса.

Превод от The Financial Express (Индия):

FE: "Спутник V" все едно е създаден за Индия

Кампанията за ваксинация в Индия получи допълнителен тласък с пристигането на първите пратки от Спутник V през май 2021 г. Руският фонд за преки инвестиции и Националният изследователски център за епидемиология и микробиология «Гамалея», които разработиха ваксината, бяха сред първите, които започнаха да я създават, като направиха това много по-рано от другите. При дефицитът в Индия е важно да се гарантира, че ваксините ще се набавят бързо от наличните източници и населението ще се ваксинира, дори при наличието на съмняващи се.

Напоследък по света се говори много за достойнствата на така наречените „ваксинални коктейли“, или комбинациите от различни ваксини, които помагат да се осигури по-силен и дългосрочен имунитет срещу вируса. Спутник V е създаден именно по този начин, като се използват два различни вектора, Ad5 и Ad26, вместо да се използва една и съща ваксина два пъти, както правят всички останали.

Този подход подобрява ефективността и действеността на препарата, а също така е стъпка напред в борбата срещу бързо мутиращия вирус и многото му нови щамове. Този процес също ще помогне за решаването на по-трудните проблеми при съхранението при много ниски температури, както и транспортирането на ваксината в труднодостъпни райони.

Този уникален подход превърна Спутник V във ваксинационен коктейл и осигури допълнителна защита и по-силен имунитет. Руската ваксина срещу covid-19 влезе в трите най-одобрявани ваксини с потвърдена ефикасност от над 90%.

Според последната информация разработчикът на «Спутник V» скоро ще предложи на другите производители на ваксини бустер инжекция, способна да се бори с варианта на Delta коронавируса, открит за първи път в Индия. Неведнъж забелязвахме, че ваксини като Спутник V помагат за активизиране на борбата срещу пандемията.

Ако този подход е успешен, ако тестовете са успешни и одобрението се осъществи бързо, ще можем да видим радикални промени в нашата страна. Уви, дори малка част от градското население не е успяло да ваксинира, да не говорим за огромните и незащитени селски райони, които със страх очакват евентуалната трета вълна.

Източник: https://www.financialexpress.com/lifestyle/health/covid-19-collaboration-in-vaccine-development-can-save-million-lives/2273832/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments