«Нацистите убиват всеки трети от Беларус»

«В речта си по случай годишнината от началото на операция» Барбароса «германският президент Франк-Валтер Щайнмайер подчерта престъпленията, извършени срещу съветските военнопленници. Три милиона от тях бяха убити от германците; това е една от най-големите групи жертви на нацисткото управление, на което и до днес се обръща малко внимание“, отбелязва журналистката Соня Цекри в Süddeutsche Zeitung.

"Нацистите убиват всеки трети от Беларус"

«Говорейки за операция «Барбароса» важно е още веднъж да се напомни, че това не беше война, а кампания за унищожение, насочена към изтребление на цели държави, в частност на СССР.

Трябва да се напомни за това, че немското ръководство разчиташе, че в първата зима от глад ще умрат 30 млн мирни жители. На много други е съдено да бъдат убити или поробени.

Трябва да се помни, че загинаха 27 млн съветски граждани, а само в днешна Беларус — всеки трети.

Не бива да се забравя за попадналите в обкръжение градове — разбира се, за Ленинград, а също за Киев и Харков. Трябва да се помни, че в очите на немските престъпници руснаците, белорусите, украинците, а също по-рано окупираните поляци се считаха за народи, които нямат своя култура, считаха се за достойни за презрение», се казва в статията.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments