Berlingske: Срещата на Байдън с Путин показа слабостта на американците

Срещата на Путин с Тръмп през 2018 г. бе катастрофа, според автора на статията. Срещата на Байдън с руския президент не беше неуспешна, но разкри сериозни признаци на слабост на САЩ. Байдън се колебаеше. Време е Европа да започне да разчита само на себе си, счита авторът.

Превод от Berlingske (Дания):

Berlingske: Срещата на Байдън с Путин показа слабостта на американците

Двустранната среща на Джо Байдън с Путин не беше такава катастрофа, както срещата на Тръмп с руския държавен глава през 2018 г. Но тя разкри сериозни признаци на слабост от страна на американците. Европейците трябва да се събудят от опасния си сън и да започнат да инвестират много повече в собствената си отбрана и сигурност.

Европейците бяха дълбоко облекчени, когато разбраха, че са се отървали от Доналд Тръмп. Но сега облекчението трябва да бъде заменено от реализъм и ангажимент да защитават себе си.

Това стана ясно, след като Джо Байдън завърши европейското си турне със срещата на върха с Владимир Путин в Женева. Там американският президент даде твърде неясни отговори на въпросите как ще реагира на заплахите от Русия.

В крайна сметка Джо Байдън дори удари пресата, чиито представители се интересуваха критично за това как тази среща с руския държавен глава може да се нарече „конструктивна“, ако Русия стои зад кибератаките, намесата в демократичните избори, отравянията, незаконното затваряне на критици на системата и военните действия в източната част на Украйна.

«Не разбирате това», заяви Байдън на журналистката от CNN, след като каза, че руснаците ще променят поведението си, «ако целият свят реагира на това и същото ще отслаби позициите им».

Руският лидер уважава само силата и следователно американският президент трябва да си осигури способността постоянно да заплашва със санкции, в случай че Русия продължи да подкопава международния закон и ред.

Срещата с Путин не беше грешка. По време на Студената война поддържахме отворени канали за комуникация с Кремъл. Но Байдън трябваше да получи по-точен отговор на въпроса какво би направил, ако Русия предприеме нови кибератаки. Байдън каза, че Съединените щати също имат мощен кибер потенциал, но не изясни точно къде са границите, които не могат да бъдат преминати от враговете на Съединените щати, и как той ще отговори на тяхното нарушение.

Преди да пътува до Европа, Байдън обяви, че САЩ повече няма да налагат санкции на компаниите, участващи в изграждането на подводния газопровод «Северен поток 2» между Русия и Германия. По този начин Байдън направи подарък на германския канцлер, която иска да използва руски газ, за ​​да даде на Германия в по-екологична енергия.

Ние, европейците, трябва да се радваме, че сега в Белия дом има президент, който поддържа трансатлантическите връзки и говори за обединението на световните демокрации в лицето на авторитарните сили.

С ужас си припомняме срещата в Хелзинки през 2018 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп, спорейки дали Русия се е опитала да повлияе на президентските избори в САЩ, даде да се разбере, че се доверява повече на Путин, отколкото на своите специални служби.

Но би било грешка да мислим, че с Байдън можем да се отпуснем.

Трябва да действаме много по-активно, за да се предпазим от заплахите от авторитарните режими като Русия и Китай. Това се отнася както за военните, така и за инвестициите в киберсигурността, както и за защитата на критичната инфраструктура и индустрията.

(редакцията НЕ споделя написаните по-горе обвинения срещу Русия, само информира читателите си. По-горните обвинения така и НЕ СА доказани до момента, бел.ред.)

Източник: https://www.berlingske.dk/ledere/bidens-famlen-over-for-putin-boer-vaekke-europa-til-handling

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments