СМИ, Германия: «Смъртносно варварство, ужаси на безумно изтребление»

„От числата може само да се гадае за ужасите на това безумно изтребление — отбелязва вестникът (…) В основата на разкъсването на цивилизацията лежи расисткият антисемитизъм на националсоциалистите, но другите народи на Съветският съюз не можеха да разчита на нищо повече, освен в най-добрия случай на безсилно робско съществуване в полза на германците, „хората от най-висшата раса“, пише Süddeutsche Zeitung по повод 80-та годишнина от нападението на Германия над СССР.

СМИ, Германия: "Смъртносно варварство, ужаси на безумно изтребление"

«В резултат на немското нахлуване там загинаха 27 милиона човека, болшинството от тях — мирни жители. Само в немски плен в мъки загинаха над 3 млн войници от Червената армия, много от тях бяха убити, други вермахтът съзнателно и целенасочено ги захвърли да умрат от глад, студ и болести.

Макар историкът Кристиан Щрайт подробно да изследва ужасите от онези години още през 1978 г., а и хилядите гробове тук свидетелстват за тях, в Германия и до днес за това се знае твърде малко.

Изложбата в берлинския Карлсхорст е призвана да промени това, затова президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който откри изложбата, избра правилното място за своя призив към това по надлежен начин да си спомним за жертвите на «смъртоносното варварство» на германската война за унищожение», отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments