Щайнмайер: Време е да признаем, че нашите бащи и дядовци са били варвари и престъпници

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер произнесе реч на откриването в Берлин на изложба, посветена на съветските военнопленници. Германците са длъжни да съхраняват паметта за убийственото варварство през ХХ век — разпалената от нацистите Втората световна война, убеден е той. Речта на президента е пълна с призиви към съвременниците му.

Превод от Frankfurter Allgemeine Zeitung (Германия):

Щайнмайер: Време е да признаем, че нашите бащи и дядовци са били варвари и престъпници

Президентът посочи, че престъпленията и нечовешките действия от онези години не са резултат от спонтанна жестокост, а са извършени въз основа на целенасочени планове и заповеди.

Цялата европейска част на Съветския съюз, цели региони на днешна Украйна и Беларус трябваше да бъдат „почистени“ и подготвени за германската колонизация.

Съветските военнопленници дори бяха лишени от правото да бъдат считани за хора, добави той. Вермахтът, който отговаряше за пленниците, не възнамеряваше да им осигурява храна. Щайнмайер цитира заповедта от ноември 1941 г. на генералния интендант на сухопътните войски на Германия:

„Военнопленниците, които не работят, трябва да умрат от глад“.

Щайнмайер: тези престъпления лежат върху нас като бреме

Федералният президент посочи въздействието върху бъдещите поколения като причина, която го подтикна да призове за укрепване на паметта за тези събития:

„Престъпленията, извършени от германците в тази война, са в тежест за нас, точно както те потискат потомците на жертвите. И до днес. Всички сме смазани от факта, че именно нашите бащи, дядовци и прадядовци са водили тази война и са били замесени в тези престъпления. И днес тежи на поколенията, че твърде много от виновните за най-тежките престъпления не са изправени пред съда. Ние сме смазани от факта, че твърде дълго не признавахме убите в окупирания изток като жертви“.

Щайнмайер добави, че „трябва да помним, не за да обвиняваме настоящите и бъдещите поколения за това, което не са направили, а заради нас самите.

Трябва да помним, за да разберем как това минало продължава да живее в настоящето.

Само тези, които се научат да четат следите от миналото в настоящето, ще могат да допринесат за бъдещето, в което ще бъде възможно да се избегнат войни, да не се даде шанс за тирания и да се изгради мирно съжителство в условия на свобода.»

Източник: https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/jahrestag-steinmeier-erinnert-ueberfall-auf-die-sowjetunion-17395443.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments