Германският президент: Историята не бива да се превръща в оръжие!

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер произнесе реч на откриването в Берлин на изложба, посветена на съветските военнопленници. Германците са длъжни да съхраняват паметта за убийственото варварство през ХХ век — разпалената от нацистите Втората световна война, убеден е той. Речта на президента е пълна с призиви към съвременниците му.

Превод от Frankfurter Allgemeine Zeitung (Германия):

Германският президент: Историята не бива да се превръща в оръжие!

Федералният президент е загрижен, че споменът за болезненото минало може все повече да се превърне в източник на отчуждение.

„Ако погледът в миналото се стесни само до една национална перспектива, ако обменът на мнения за различни перспективи на паметта спре и бъде възпрепятстван, тогава историографията ще се превърне в инструмент на нови конфликти. Историята не бива да се превръща в оръжие.»

Федералният президент очерта позицията си и в неотдавнашен спор, възникнал във връзка с речта му. Украинският посланик в Германия Андрий Мелник реши да не участва в възпоменателното събитие в Карлсхорст, позовавайки се на факта, че не може да присъства на такова събитие заедно с дипломатическите представители на Кремъл. Щайнмайер заяви, че мястото на капиталурация е място на паметта.

„С всички политически различия, с цялата необходимост да се спори за свободата, демокрацията и сигурността, трябва да има място за памет! Ето защо днес съм тук.»

Източник: https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/jahrestag-steinmeier-erinnert-ueberfall-auf-die-sowjetunion-17395443.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments