FT: Русия има всички основания да счита НАТО за враждебна организация

Писмото от читателя на Financial Times явно противоречи на мненията, обикновено изразявани в този вестник за Русия. Критикувайки отношението на западните страни към Русия, авторът не се задълбочава в историята, а се ограничава до периода от 1991 г. насам. След като измами Москва за „липсата“ на планове за собственото си разширяване, НАТО през годините успя да се доближи до границите на Руската федерация, да повоюва в Източна Европа и (скрито) дори в бившия СССР.

Превод от Financial Times (Великобритания):

FT: Русия има всички основания да счита НАТО за враждебна организация

В своята редакционна статия от 16 юни «Руско-американската среща на върха с мизерни очаквания» вие повтаряте възлюбената си мантра на САЩ и НАТО с критика по адрес на Русия (и Китай), които действат извън «основания на правилата световен ред».

Няма да се спирам на достатъчно гнусната история на американските интервенции от времето на Студената война от Иран до Латинска Америка в интерес на подобен «ред».

Има и по-нови историии.

Първо, нарушеното обещание на държавния секретар нан САЩ Джеймс Бейкър, прозвучали през 1991 г.

Тогава той каза, че НАТО «нито на сантиметър» няма да се придвижи на изток.

Да, президентът Путин има пълното право да счита НАТО за враждебна организация, защото тя се придвижи плътно до руските граници.

Второ, налице беше открита подкрепа на «цветните революции» в Украйна, в Грузия и Киргизстан, налице бяха явните амбиции, че с времето Русия също ще стане подобен голям приз.

Трето, налице бяха преки военни акции с цел смяната на режима в Югославия и Либия, при това те се осъществяваха в нарушение на установения от ООН «световен ред».

Без съмнеие, във вашата редакционна статия правилно са отбелязани за два важни момента.

Каквито и да са били очакванията, мизерни или не, лидерите има смисъл да се срещат и говорят очи в очи.

Двете страни имат маса общи интереси в много важни области.

Това е контролът над въоръженията, климатичната политика, борбата с пандемията, киберпрестъпността.

Да се надяваме, че именно те ще се превърнат в дневния ред на двустранния диалог, а не продължителните назидателни нотации към Русия в достатъчно разклатения и «основан на правилата световен ред» на Запада.

Автор: Дейвид Спиди, Шарлотсвил, Вирджиния, САЩ.

Източник: https://www.ft.com/content/649b22c9-863c-47ce-afbd-803a0156a052

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments