Дневниците на немски войник, сломен от ужасите на Операция «Барбароса»

Излязоха на бял свят забележителните дневници на командира на германски танк, който само за няколко седмици бой на Източния фронт се превръща от закоравял нацист в словен човек.

Дневниците на немски войник, сломен от ужасите на Операция "Барбароса"

Лейтенант Фридрих Зандер е сломен в самото начало на жестоката операция «Барбароса» — германската инвазия в Съветския съюз, започнала през юни 1941 г. — и окончателно губи вяра в германската военна машина.

Тайните му дневници излизат на бял свят 80 години по-късно и са в основата на документалния филм на History Hit с участието на историка Дан Сноу.

В тях лейтенант Зандер описва с ужасяващи подробности варварската гибел както на своите другари по оръжие, така и на руските войници, а веднъж 15 души са екзекутирани пред очите му.

Тези ужасни сцени обръщат вътрешния свят на командира на танка.

Виждайки как колегите му войници са убивани или осакатявани в минното поле, той пише:

„Достатъчно. Искам да крещя. Просто искам да изкрещя всичко. Вече нервите ми не издържат».

Историкът Сноу добавя: „Нахлуването на Хитлер в сталинисткия Съветски съюз преди 80 години бележи началото на най-гибелния сблъсък в човешката история“.

„Дневниците са толкова мощни, толкова ярки и богато написани, че не се нуждаят от коментар от историци или водещи, нито от реконструкция на събитията.“

«Гласът му е обективен заради ужасите, които е преживял.»

Лейтенант Зандер служи в 6-та танкова дивизия, която нахлува в Съветския съюз през юни 1941 г., пресичайки литовската граница.

След това, на 24 години, той си спомня момента, в който той и неговите колеги войници слушат речта на Адолф Хитлер в началото на операцията, по време на която загиват почти милион души.

В дневника си той пише: „Представлението продължава“.

Безпощадността на германската офанзива се потвърждава на 27 юни 1941 г., когато екипът му се изправя срещу руски войник, който се направил на мъртъв и след това открил огън по преминаващата немска пехота.

Зандер пише: „Глупава идея е, когато се сблъскате с такива танкисти като нас, — просто натискаш газта, обръщаш и мачкаш. Банг — и готово.»

И продължава: „Някои от застреляните руснаци все още се мърдат. Шепански ги довършва с пушка».

През юли 1941 г., когато германците настъпват към Ленинград (Санкт Петербург), младият офицер все още не се съмнява в желанието на нацистите да сложат край на болшевизма, наричайки местното население „покорно стадо“.

На 24 август обаче той описва тежките последици от една битка с участието на екипажа му.

Той пише: „Общо около повредения танк лежаха над 20 трупа“.

„Сред тях лежеше ранен руснак, все още с пушка в ръка. Когато му заповядах да вдигне ръце и да се предаде, той не реагира.»

„Застрелях го със собствените си ръце. И направих същото с друг, който се преструваше на мъртъв.»

Повратната точка за лейтенант Зендер е битката на 2 октомври, когато много танакове са взривени в минното поле край Вязма, между Смоленск и Москва.

«Просто ужасно. Качвам се за секунда в танка, за да погледна Вайгард. Той е без крака. Те се държат само на кожа, кости няма. Напълно е парализиран. Достатъчно. Искам да крещя. Просто искам да изкрещя всичко. Вече нервите ми не издържат.»

Към 21 декември 1941 г., когато Червената армия пречупва германската офанзива и суровата руска зима пада върху нашествениците, лейтенант Зандер започна да се съмнява в правотата на нацистите.

Той пише: „Казвам на моите момчета: говорим за преструктурирането на Европа, до пълния разгром на болшевизма — враг на народа“.

„Но аз самият вярвам ли в тези лозунги — така, с цялото си сърце?“

„Убеден ли съм в това, което се опитвам да предам на своите войници?“

Документалният филм „Барбароса: Изгубените дневници“ ще излезе скоро по History Hit TV.

Хитлер започва операция «Барбароса» на 22 юни 1941 г. с нахлуването в Съветския съюз в името на бъдещите интереси на Германия.

В резултат на това източната кампания определя изхода от Втората световна война.

Източник: https://www.dailymail.co.uk/news/article-9697041/Diaries-soldier-broken-horrors-Operation-Barbarossa.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments