Asharq Al-Awsat: Срещата между Путин и Байдън прилича на минно поле

Срещата с Байдън в Женева е успех за Путин, отбелязва авторът. Но според него руският лидер добре осъзнава, че така нареченото „сближаване“ с Русия е една от мерките за сдържане на Китай.

Превод от Asharq Al-Awsat, Саудитска Арабия:

Asharq Al-Awsat: Срещата между Путин и Байдън прилича на минно поле

Високопоставен дипломатически източник, присъствал на американско-европейските преговори в Брюксел заяви, че Вашингтон е уверил съюзниците от Европейския съюз и НАТО, че срещата на върха в Женева няма да даде възможност за легитимиране на агресивното поведение на Москва. Президентът на Русия щял да чуе от Байдън какви последствия го очакват при преминаване на червените линии. Според източника президентът на САЩ е получил от Брюксел мандат от съюзниците на САЩ да говори от тяхно име, но да поддържа канали за сътрудничество и диалог с Москва, което според Байдън е един от приоритетите му.

Макар Вашингтон да повдигна много важни въпроси за обсъждане, включително кибератаките върху стратегическите обекти, намесата в президентските избори в САЩ и използването на военна сила за разширяване на регионалното влияние, фокусът му бе върху бавно формиращия се съюз между Москва и Пекин.

Срещата в Женева беше успех за Путин, чиято страна постоянно е обвинявана във намеса във вътрешните работи на много страни, кибератаки, нарушения на човешките права.

Путин разбира, че конфронтацията с Китай е натрапчива идея, която доминира в американската външна политика от години, но не е в интерес на Вашингтон да държи отворен фронт срещу Москва, ако иска да се посвети на ограничаването на възхода на Китай. Както знаете, наскоро последният беше издигнат до ранг на стратегическа заплаха.

Руският лидер характеризира преговорите като положителни и конструктивни и отбеляза, че те отварят важен канал за директен диалог между ръководителите на двете държави. В същото време той спомена, че няма смисъл да се разсъждава за присъединяването на Украйна към НАТО, а по отношение на опозиционера Алексей Навални той отбеляза:

„Той знаеше, че нарушава действащия в Русия закон».

В отговор на въпроса за потушаване свободата на словото в Русия, Путин припомни на какво са подложени чернокожите и другите малцинства в САЩ, цитирайки примера с атаката над сградата на Капитолия по-рано тази година.

Той добави: „Ние съчувстваме на случилото се в САЩ, но не искаме да позволим това да се случи у нас“. Той завърши речта си със следните думи:

„Не, Байдън не ме покани в Белия дом. Условията за подобна среща трябва да съзреят.»

Източник: https://aawsat.com/home/article/3031341/%D9%82%D9%85%D8%A9-%D8%A8%D8%A7%D9%8A%D8%AF%D9%86-%D9%80-%D8%A8%D9%88%D8%AA%D9%8A%D9%86-%D8%AC%D8%AF%D9%88%D9%84-%D8%A3%D8%B9%D9%85%D8%A7%D9%84%D9%87%D8%A7-%D8%A3%D8%B4%D8%A8%D9%87-%D8%A8%D8%AD%D9%82%D9%84-%D8%A3%D9%84%D8%BA%D8%A7%D9%85

Asharq Al-Awsat: Срещата между Путин и Байдън прилича на минно поле

Коментари:

comments powered by HyperComments