The Hill: Сега знаем защо Байдън се страхува от съвместна пресконференция с Путин

По време на пътуването си до Женева 46-ият президент изглеждаше слаб, пише авторът на американското издание. В края на пресконференцията си Байдън започна да се защитава и се разяри, обсъждайки как е решил проблемите с Путин, който проведе два пъти по-дълга пресконференция от Байдън, което се оказа още една лесна победа за руския лидер. И всичко това пред очите на целия свят.

Превод от The Hill (САЩ):

The Hill: Сега знаем защо Байдън се страхува от съвместна пресконференция с Путин

В сряда следобед в Женева, след първата си среща на върха с президента Байдън, Владимир Путин отговори на въпросите на журналистите. Руският президент говори повече от 55 минути и отговори на повече от две дузини въпроси. По време на пресконференцията той никога не използва телесуфльор.

„Ще отговоря на вашите въпроси“, каза президентът Байдън, преминавайки от речта си, която прочете от телесуфльора, към отговорите на въпросите.

«И както обикновено, момчета, дадоха ми списък с хората, на които ще дам думата.»

Е, това е. Лидерът на свободния свят току-що (отново) по същество обяви, че не е в състояние да избира на случаен принцип журналистите, които да задават въпросите си, а в същото време Путин без подбор даваше думата на журналистите, същият този кръвожаден убиец, който уж забранява свободната преса в своята страна.

Байдън избра само седем журналисти от публиката, за да отговори на техните въпроси и напусна сцената 30 минути по-късно, като в тези минути влиза прочитането на предварително написаната му реч.

Ако ви е интересно защо помощниците на президента на САЩ са отказали провеждането на съвместна просконференция с Путин, отговарям: защото знаете прекрасно, че Путин щеше да се опита да разтегне пресконференцията с Байдън на няколко часа. За да не даде възможност на Байдън да предоставя думата само на тези журналисти, които са били одобрени по-рано, и така Путин да демонстрира своето превъзходство и психологическа издръжливост.

В подобна ситуация американският президент продължава да демонстрира това, че, отговаряйки на въпросите, той често ползва «пищови» или чете предварително написан текст, което в еднаква степен изглежда неуместно и е проява на слабост.

Вижте сами в какво се е превърнал Байдън:

«По време на срещата на високо ниво с Путин Байдън очевидно има «пищов».

https://t. co/cNaSCPwr5Z pic. twitter. com/1oC1yKSv1Y
— «Нью-Йорк Пост«(@nypost) 16 юни 2021.

«». https://t. co/cNaSCPwr5Z pic. twitter. com/1oC1yKSv1Y
— «Ню-Йорк Пост«(@nypost) 16 юни 2021

​Отговаряйки на седем незапомнящи се въпроси, Байдън се опита да напусне пресконференцията.

Но точно тогава ситуацията стана наистина неловка, когато кореспондентът на CNN Кейтлан Колинз се провикна зад гърба му с резонния въпрос:

«Г-н президент, защо сте така уверен, че Путин ще си промени поведението?»

«Не съм уверен, че мога да променя поведението му. За какъв дявол? С какво се занимавете през цялото време?», попита разлютеният Байдън, посочвайки с пръст Колинз. — Кога съм казал, че съм уверен? Казах това, което казах, дайте да поясним, аз казах какво точно ще промени неговото поведение, ако останалият свят реагира на това и това ще отслаби тяхното положение в света. В нищо не съм уверен. Просто констатирам факти».

Колинз продължи:

«Но, отчитайки, че предишното му поведение не се е променило и на тази пресконференция, след като той няколко часа разговаря с Вас, той заяви, че Русия не е съпричастна към кибератаките. Той дори отказа да назове по име Алексей Навални. Тогава как това се съотнася с факта, че срещата, както се изрази президентът Путин, е била конструктивна?».

Байдън премина към менторски тон, демонстрирайки пълно неуважение към журналистите, и започна да им задава «тон в живота».

«Ако вие не разбирате това, сте избрали погрешната пресконференция», пренебрежително отговори той.

И в този един момент, когато Байдън се нахвърли с критики към жената-журналист, той показа повече грубост, отколкото, може би, в разговора с Путин.

Ето как реагираха другите американски журналисти:

— Дейвид Харсани (@davidharsanyi) 16 юни 2021 год.

«По време на агресивния край на пресконференцията Байдън се нахвърли с критика към Кейтлан Колинз от CNN, заявявайки, че тя, видимо, «е избрала погрешната пресконференция» https://t. co/o6xvyAjzr9

В това си пътуване до Женева 46-ият президент изглеждаше слаб. След това, в края на пресконференцията си той започна да се защитава и се озлоби, обсъждайки това как той е решил въпросите с Путин (който даде два пъти по-голяма пресконференция, което създаде впечатление на още една лесна победа за руския лидер).

И всичко това пред очите на целия свят.

Източник: https://thehill.com/opinion/international/558819-now-we-know-why-biden-was-afraid-of-a-joint-presser-with-putin

Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments