Нинова пристана на едрия капитал

Председателката на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова за пореден път показа, че има по-специални разбирания относно това какво означава социализъм. В условията на предизборна надпревара, Корнелия Нинова показа коя социална група е приоритетна за нея като се срещна с представителите на Асоциацията на работодателските организации (АОБР) и участващите в нея Асоциация на индустриалния капитал на България (АИКБ); Българската стопанска камара — Съюз на българския бизнес (БСК), Българската търговска промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). И ако си мислите, че срещата е била лют спор между червената лидерка и българския едър капитал за правата и доходите на трудещите се, лъжете се. Преди всичко Нинова е обещала да не вдига корпоративния данък на най-богатите българи.

Нинова пристана на едрия капитал

На срещата Нинова е обещала, че левицата има за своя задача да намали административната тежест за едрия бизнес. Тя не пропусна да подчертае също, че образованието трябва да се нагажда по исканията и нуждите на бизнеса. Очевидно председателката, която е известна като привърженик на дясната Маргарет Тачър, не харесва социалистическите идеи за образование, което гради на първо място личности и граждани, а чак след това работна ръка. Ето какво казва тя:

«Нуждите, които те имат (бизнесмените) от определени специалности да бъдат залагани в средните и висши училища.»

Тя също така обеща на едрия капитал държавна помощ за бизнеса, перифразирайки изказванията на Роналд Рейгън и Маргарет Тачър, че именно бизнесмените създават брутния вътрешен продукт (очевидно председателката е забравила марксистката класика).

Но нека още веднъж подчертаем най-скандалното: председателката на СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА партия обеща на едрия капитал, че БСП няма да вдигне корпоративния данък. В същото време левицата обещава, че ще наложи, ако има тази власт, прогресивно облагане. С други думи, това означава, че БСП на Корнелия Нинова ще наложат прогресивен данък, но само за обикновените трудещи се граждани на България. Корпоративните данъци и съответно джобовете на най-богатите българи няма да бъдат закачани, както Нинова ни увери!

На фона на подобни действия и изказвания, едва ли ще бъде изненадващо, ако БСП загуби още 100-200 хиляди гласа. В ситуация, в която доверието в левицата е все по-ниско, а лявото като цяло не се очаква да бъде силно представено в НС, първата работа на председателя на партията трябваше да бъде да започне да обръща тези тенденции. За да оцелее, БСП трябва да се върне при обикновените трудови хора и да чуе какви са техните нужди и проблеми. Вместо това Корнелия Нинова побърза да пристане на едрия капитал, чиято основна задача, както знаем, е да се умножава и да изцежда печалби. И какво им обеща Нинова?

Че БСП няма да намали печалбите им, въпреки коронавирусната криза, която удари цяла България, и въпреки факта, че повече от всякога обикновените българи са заплашени от безработица, недоимък и бедност. Време, в което цялата нация трябва да е солидарна, но вместо това, с любезното съдействие на политици като тези от «Позитано-20», солидарни ще бъдем само обикновените хора, а едрият капитал ще продължава да избягва данъци и отговорност пред социума, от който е забогатял.

Нима Корнелия Нинова е забравила (ако въобще ги е познавала) класиките на марксизма!? Нима тя не е чела програмата на БСП, която е категорична, че партията се бори за историческото преодоляване на капитализма!? И не на последно място, нима Нинова мисли редовите социалисти за глупаци, които няма да се усетят как биват предавани и използвани?!

Българската социалистическа партия има една основна задача и тя е да защитава интересите на трудовите хора — на тези, които нямат милиони за адвокати, частни самолети и не притежават офшорни сметки на Кайманите. Тази защита може да стане само по един начин — чрез историческо преодоляване на капитализма, каквото поне теоретично партията все още изповядва. Основен инструмент за преодоляване на огромното социално неравенство, характерно за африканските страни, което имаме в България, са именно данъците.

И ако БСП предлага прогресивен данък, то няма как да се пропусне по-важното — по-висок корпоративен данък. Но вместо Нинова да обещае, че БСП няма да позволи на корпорациите да продължават да избягват плащането на данъци, тя направи точно обратното за ужас на всеки, който нарича себе си социалист!

С този си ход председателката на БСП рискува да лиши партията и от последните останали капки доверие и надежда, които социалистите имат в нея. Едрият български и чужд капитал си имат достатъчно десни партии, които да защитават техните интереси. Но в най-бедната страна в Европейския съюз изглежда няма кой да защитава интересите на трудовите хора, пенсионерите, бедните и онеправданите.

Всички обвинения, които мнозина хвърлят срещу БСП, че е партия на милионери и капиталисти, заради Корнелия Нинова изглеждат истинни (дори и да не са). Каква ще да е тази социалистическа партия, която предлага по-високи данъци за всички, но не пипа корпоративния данък?! Как може в условията на здравна и икономическа криза да жалим милионерите и милиардерите, обещавайки им, че никой няма да ги кара да плащат данъци?! И в същото време да се опитваме да обясним на обикновените български граждани как трябва да се въведе прогресивен данък.

Има ли логика да се облагат средната и горна средна класа, малко по-добре платените работници във високотехнологичните сектори или собствениците на малки бизнеси с по-високи данъци, ако междувременно не пипаме корпоративния данък на едрия капитал, който реализира многомилиардни печалби от и чрез българските трудещи се?!

Дори и Нинова да не е социалист по душа и убеждения, а наистина да е консерваторка и привърженик на Тачър, Костов, Рейгън и тнт., тя би трябвало като опитен политик да разбира, че от гледна точка на пиара и имиджа, това, което е обещала на индустриалците и едрите бизнесмени, е политическо харакири, което ще отврати съвсем потенциалните избиратели на левицата. И то седмици преди изборите. А и на всичкото отгоре, при положение, че БСП и без това е трета политическа сила и се очертава да има конкуренция вляво.

Наистина би било тъжно и жалко, ако все още има много хора, които да не осъзнават, че настоящото ръководство на БСП няма нищо общо с идеите на Димитър Благоев и Георги Кирков. Става въпрос за хора, които са напълно чужди на социализма и социалистическите идеи. Колкото по-бързо лявото се освободи от тях, толкова по-добре! В противен случай ще печели само едрият капитал.

Поглед. инфо

Коментари:

comments powered by HyperComments