Ден на позора: Меркел нарече 22 юни 1941 г. повод за срам

В навечерието на 80-годишнината от нападението на Вермахта над СССР германският канцлер обяви непреходна отговорност за престъпленията на нацистка Германия.
Германия признава своята непреходна отговорност за престъпленията, свързани с нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз на 22 юни 1941 г. Германският канцлер Ангела Меркел обяви това в своя видео, публикуван в събота, 19 юни. Обръщението е по повод 80-годишнината от нападението над СССР.

Ден на позора: Меркел нарече 22 юни 1941 г. повод за срам

Германия признава своята отговорност за престъпленията на нацисткия режим и Денят на началото на Великата отечествена война за германците е повод за срам, заяви германският канцлер Ангела Меркел във видео съобщение, публикувано на уебсайта на германското правителство в събота.

«След няколко дни, на 22 юни, ще се състои годишнината от нападението на нацистка Германия срещу тогавашния Съветски съюз. След като с немското нападение над Полша през 1939 година избухна Втората световна война, Германия отвори нова ужасяваща глава две години по-късно, каза Меркел.

„За нас, германците, това е причина за срам“, каза главата на германското правителство.

Милиони хора загинаха, особено в териториите, които днес принадлежат на Русия, Украйна и Беларус, както и на балтийските страни, каза тя. Не трябва да забравяме, че „сме длъжници на милионите жертви и техните потомци“, добави канцлерът.

«Германия признава своята отговорност за престъпленията на нацисткия режим. Към това се отнася и споменът за това, което се случи. Това не трябва да бъде забравяно. Ние сме длъжници пред милионите жертви и техните потомци От тази отговорност расте и нашият дълг да работим в името на мира и международния ред, основан на правила», добави Меркел.

Петя Паликрушева

ВИДЕО:

 

Коментари:

comments powered by HyperComments