Забравете приказките за упадък, зъбите на руската мечка са огромни

Австралия се гордее, че заедно със САЩ на срещата на върха на Г-7 е убедила Европа, че тя трябва да се страхува от Русия и Китай едновременно. Да, Китай е основната заплаха за глобалното статукво, но руската военна и икономическа мощ гарантира, че тя остава основен играч, твърди авторът.

Превод от The Australian (Австралия): 

Забравете приказките за упадък, зъбите на руската мечка са огромни

Срещата на Г-7 в Корнуол беше победа за Австралия и САЩ, които успяха да убедят Европа, много по-уплашена от Русия и по-жадна за китайска търговия и инвестиции, че и двете страни трябва да бъдат поставени в графата «внимание».

Този път Русия беше обвинена в прикриване на киберпрестъпници и нарушаване на суверенитета на Украйна, докато Китай беше обвинен в нарушения на човешките права и все по-нагли заплахи срещу независимостта на Тайван.

Обикновено Китай се разглежда като основната заплаха за глобалния мир, докато руската войнственост се разглежда като последният дъх на стареещата европейска сила. През 2017 г. Антъни Блинкен, сега американски държавен секретар, заяви, че Путин играе с „невероятно слаба карта“ поради „много сложните“ икономически и демографски тенденции в Русия.

Но това не беше така. Да, Китай е основната заплаха за глобалното статукво, но руската военна и икономическа мощ гарантира, че тя остава основен играч.

А нейните въоръжени сили, да не говорим за ядрения арсенал и опитът, останал от Студената война, са повече от впечатляващи.

В краткосрочен план Русия изглежда много по-опасен противник от Китай.

Китай и Русия, даже и да са по-слаби по някои показатели, могат да имат огромен контрол над по-голям брой ресурси, отколкото демокрациите.

Тази огромна държава е постоянна заплаха за статус — кво.

Източник: https://www.theaustralian.com.au/subscribe/news/1/?sourceCode=TAWEB_WRE170_a&dest=https%3A%2F%2Fwww.theaustralian.com.au%2Fcommentary%2Frussia-forget-narrative-of-decline-this-hostile-bear-still-has-teeth%2Fnews-story%2F67cbe0b0de1fd1cc1fe3de3f761d7f96&memtype=anonymous&mode=premium

Коментари:

comments powered by HyperComments