US генералите заплашват да направят «кипящ котел» от Черно море

Американските генерали заплашват да направят от Черно море «кипящ котел» US генералите заплашват да направят "кипящ котел" от Черно море

„Силите и средствата на Черноморския флот на Русия пристъпиха към контрол на действията на разрушителя от американския флот „Лабун“, който навлезе в Черно море на 11 юни 2021 г.“, заяви Националният център за контрол на отбраната.

Само няколко дни преди това, пресслужбата на 6-и американски флот направи публикация в Twitter:

„Разрушителят USS Laboon (DDG 58) на 6-и американански флот започна своя поход на север към Черно море, за да извърши операции за подкрепа на морската сигурност в региона”.

Laboon е разрушител от клас Arleigh Burke, влязъл в експлоатация през 1995 година. Той е въоръжен с две ракети-носители Aegis, които носят до 56 крилати ракети Tomahawk, оборудвани с ядрени бойни глави. Екипажът наброява 337 души. На борда се намира и хеликоптерът SH-60 Sea Hawk.

Наличието на 58 единици атомни оръжия на борда на DDG, според плана на адмиралите от САЩ, трябва да «вразуми» ръководството на руския Черноморски флот, което «се стреми да покаже, че Черно море е руски водоем».

Според навигационния портал Marinetraffic, Laboon ще бъде подкрепен от британския миноносец Defender и холандската фрегата за противовъздушна отбрана Evertsen, която е преминала Дарданелите от Егейско до Мраморно море и е закотвена в Истанбул. В емисията на новините на западните медии могат да се намерят съобщения, че „те също ще направят приятелска визита в Черно море“. Трима, както се казва, не е толкова страшно.

Освен това, ракетният есминец Defender е част от АУГ, воден от самолетоносача Queen Elizabeth от британския кралски флот. А Laboon поддържа постоянен контакт с водещия кораб на 6-и флот — самолетоносачът Dwight Eisenhower, който се е преместил от източното Средиземноморие по-близо до Персийския залив. Този факт трябва също така да осигури, макар и непряка, подкрепа за черноморската мисия на корабите на НАТО «за гарантиране на морската сигурност».

Според графика на Северноатлантическия алианс от 28 юни до 10 юли в Западния Причерноморски регион са предвидени ученията Sea Breeze 2021, в които ще участва и Украйна. НАТО вече обяви, че ще разположи група от 40 бойни кораба, катери и помощни кораби, над които 30 самолета и хеликоптери ще патрулират в небето. Общо около 4 хиляди военнослужещи ще бъдат задействани в тези военни игри.

Чък Спивей, капитан на миноносеца «Лабун», обясни мисията си:

«Черно море е жизненоважен воден път и ние сме готови да работим с нашите съюзници и партньори от НАТО в региона, за да подобрим нашата колективна готовност.»

Както виждате, за първи път няма традиционно споменаване на Украйна и защита на „нейната демокрация от руската агресия“.

А това едва ли е пропуск, тъй като подобни изявления минават през филтъра на военноморските PR специалисти. Независимо дали това се харесва на Киев или не, Вашингтон бавно учи властта там, че САЩ не са готови да умрат, защитавайки „незалежната“, а точно обратното.

Изглежда маниерът на украинските политици да се смятат за пъпа на земята причинява тихо ръмжене не само в Кремъл, но и в Белия дом.

Това означава, че е дошъл моментът бандеровците да бъдат поставени на място.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments