US генерал: «Днес — политика, утре — война»

Американците придават огромно значение на пиара на любимите си теми и на информационния фон около военните си в чужбина и гражданските си мисии.

US генерал: "Днес - политика, утре - война"

В САЩ буквално са луднали по имиджа си и, трябва да се признае, в добрия смисъл на думата.

Който все още не е ориентирал, анките се считат за глобален мисионер.

Нещо от рода на следното: носят венеца и кръста на световен полицай и съдия.

Именно под това прикритие янките започнаха провеждането на операцията «Свобода на корабоплаването» в Южно-Китайско море, с подобни натрапчиви мисли те започнаха да нахлуват и в Черно море.

Накратко казано, от гледната точка на американските адмирали ситуацията изглежда не така, както си я представят в Киев.

Янките пределно ясно разбират и сигнализират на Украйна:

«Каква «незалежна», по дяволите, ние пристигнахме!».

От една страна, това е напълно логично да бъде разглеждано като окончателното вмъкване на Украйна в статуса на американска колония.

От друга — Русия вече си има работа с ново ниво на конфронтация с американците в Черно море.

Ако по-рано САЩ рядко влизаха в Черно море, считайки, че техните интереси биват представлявани от Турция и Румъния, то днес САЩ започнаха да говорят за този регион така често, както и за руската Арктика.

В интервю за американското списание National Review бившият командващ армията на САЩ в Европа, а понастоящем експерт по стратегическите изследвания към Центъра за анализ на европейската политика генерал-лейтенант Бен Ходжес заяви:

«Черно море — това е истински котел на съперничество между Русия и Запада. Балтийско море традиционо също е важно за руснаците, там е Санкт Петербург, а и част от изхода към Атлантика, там е Калининград — суревенна руска територия, административен район.

Но от гледна точка на икономическото влияние и своята способност реално да влияе на ситуацията, Черно море за Русия е по-важно. Това е нейната стартова площадка за всичко, което тя прави в Южен Кавказ, Балканите, в Близкия Изток, в Африка и Източното Средиземноморие».

Както виждате, и тук няма нито дума за Украйна, затова пък експертът по стратегическите изследвания към Центъра за анализ на европейската политика много се вълнува от важността на Черно море за Русия.

Логиката тук се базира на простата англосаксонска формула: което е добро за Москва, е лошо за Вашингтон. И обратно.

Бен Ходжес, пояснявайки задокеанските претеции към Черно море, подчерта:

«Днес — политика, утре — война».

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments