«Северен поток 2″/Или катастрофата на полската външна политика

Политиката на Полша към „Северен поток 2“ се оказа неуспешна. Варшава изцяло се подчини на интересите на САЩ, демонстративно заемайки антируска позиция, но претърпя поржение и в същото време развали имиджа си, след като се скара с Русия и Германия. Авторът говори за необходимостта от преосмисляне на подобна външна политика.

Превод от Myśl Polska (Полша):

"Северен поток 2"/Или катастрофата на полската външна политика

Опитвайки се да представи обективно целите и предмета на външната политика, която полското ръководство следва през последните петнадесет години, могат да бъдат идентифицирани само три ключови области. Те изглеждат така: безусловно подчиняване на американските интереси (изразяващо се главно в закупуването на скъпо оръжие от САЩ); постоянни протести срещу германо-руската инвестиция в газа по дъното на Балтийско море (Северен поток 2); акцентиране върху враждебното отношение към „управляваната от режима на Путин“ Русия, която действа като „агресор“ и „заплаха“.

В същото време се популяризира концепцията за т. нар. Три морета, която трябваше да се превърне в един вид съюз на държави, които са и не са членове на ЕС и НАТО.

„Северен поток 2“ ще бъде завършен, никой не изслуша протестите ни, те се оказаха напълно безполезни. Самите ние се докарахме до имиджово поражение. Остава въпросът защо рискувахме авторитета на нашата държава, защото ако погледнете обективно на ситуацията, Полша нямаше никакви интереси в този въпрос и най-важното — не е считана за страна в спора (тъй като не е страна в спора).

Варшава, подкрепяйки постмайданските власти в Киев, всъщност допринесе за по-нататъшното разпадане на тази страна, която вече преживява икономическа, демографска и цивилизационна катастрофа.

Защо започнахме безнадеждна война на този фронт, която развали отношенията на Полша не само с Русия, но и с Германия? Не е известно. Сега няма смисъл да чупим копията си, тъй като Вашингтон обяви поражението си в тази сфера.

Дойде моментът да започнем сериозна дискусия за полската външна политика, която досега ни води само от поражение към поражение.

Източник: https://myslpolska.info/2021/06/14/nord-stream-2-czyli-katastrofa-polskiej-polityki-zagranicznej/

Коментари:

comments powered by HyperComments