Guardian: Унгария прие закон, забраняващ гей пропагандата сред непълнолетни

Унгарското национално събрание прие закон, забраняващ насърчаването на хомосексуалността сред деца под 18-годишна възраст: според управляващата партия на парламентарното мнозинство на Виктор Орбан такава информация може да има вредно въздействие върху развитието на детето и да попречи на формирането на неговите морални принципи. Опозицията и европейските организации нарекоха тези мерки «посегателство върху правата и самоопределението» на представителите на сексуалните малцинства и също така подчертаха, че решението на властите противоречи на основните ценности на демократична Европа, пише The Guardian.

Guardian: Унгария прие закон, забраняващ гей пропагандата сред непълнолетни

Унгарският парламент с огромно мнозинство (157 на 1) прие закон, забраняващ информацията за ЛГБТ на децата в училищата, според The ​​Guardian. По този начин партията на премиера Виктор Орбан засилва кампанията за накърняване на правата на представителите на сексуалните малцинства.

Guardian: Унгария прие закон, забраняващ гей пропагандата сред непълнолетни

Въпреки бойкота на гласуването от някои представители на опозицията, никой не се съмнява в резултатите: управляващата партия «Фидес» заема болшинството места в Народното събрание, а плановете й са подкрепени от крайнодясната партия «Йобик». В същото време сътрудниците на Орбан пренебрегнаха думите на комисаря по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович, която ден преди приемането на закона го нарече „посегателство върху правата и самоопределението на ЛГБТ хората“, ограничаващо свободата на речта и образованието за всички жители на страната. Тя заяви, че предложените промени «противоречат на международните и европейските стандарти за защита на правата на човека» и че е «подвеждащо и невярно да се говори за закрила на детето».

Според британския вестник новият закон в Унгария забранява разпространението на информация на деца под 18-годишна възраст, което според правителството насърчава хомосексуалността или смяната на пола. Според говорителя на правителството, непълнолетните „могат да разберат погрешно“ определена информация, която „може да има вредно въздействие върху развитието им“, или просто да не могат да я разберат, което в резултат може да „попречи на формирането на техните морални принципи, самовъзприятие или възприятие на света».

Приетият закон също означава, че само регистрирани хора и организации могат да провеждат уроци по сексуално възпитание в училищата. Според правителствения говорител подобни ограничения са насочени към „организации със съмнително обучение“, които често са създадени за насърчаване на определена сексуална ориентация. На компаниите и големите организации също е забранено да изразяват солидарност с ЛГБТ общността в рекламни кампании, ако са предназначени за аудитория под 18 години. Например през 2019 г. Coca-Cola използва изображение на усмихната гей двойка и лозунги срещу дискриминацията на малцинствата в рекламата, след което видни членове на партията «Фидес» призоваха за бойкот на продуктите на компанията.

Източник: https://www.theguardian.com/world/2021/jun/15/hungary-passes-law-banning-lbgt-content-in-schools

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments