Беларус ще затвори въздушното си пространство за украински самолети — Лукашенко

19 юни 2021-Нюз Фронт.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че републиката няма да приема украински самолети в отговор на решението на Киев да ограничи полетите на беларуски самолети над Украйна, предаде РИА Новости.

„Щом като Украйна затвори полетите, ние също няма да приемаме полети от Украйна ,заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Беларус ще затвори въздушното си пространство за украински самолети - Лукашенко

Припомняме, украинските власти прекратиха полетите с Минск от 26 май във връзка с аварийно кацане на самолет на авиокомпания Ryanair след съобщение за бомба, което се оказа невярно. На борда на самолета беше един от основателите на канала NEXTA Telegram, признат в Беларус за екстремист, Роман Протасевич, който в момента е задържан.
Европа заяви, че Беларус, под измислен предлог, е принудила авиокомпанията Ryanair да кацне в Минск и въведе забрана за използване на въздушното пространство на ЕС от беларуски самолети.
Както News Front по-рано съобщи, Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) призова да се разделят въпросите за политиката и авиационната сигурност .
Освен това Беларус възнамерява да кандидатства пред Международната организация за гражданска авиация (ICAO) заради ограничения на полетите.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments