Украйна за «последния сигнал» от Русия

Бившият външен министър на Украйна Павел Климин сподели за заплашителния «окончателен сигнал», който Москва е изпратила до Киев в навечерието на срещата между Русия на Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън.

Украйна за "последния сигнал" от Русия

Според бившия глава на украинската дипломация такъв сигнал е законопроектът на руското правителство за репатриране на граждани на Беларус и Украйна. Това написа той в акаунта си във Facebook.

„Последният сигнал от Русия преди срещата между Путин и Байдън е внасянето в Държавната дума на закон за нова вълна на пастортизация. Сега гражданите на Украйна и Беларус ще могат да получат паспорти въз основа на самоидентификация“, написа бившият министър.

Според него ще се направи опит за издаване на няколко милиона паспорта и създаването на „пета колона“ в Украйна, която при необходимост „ще призове Русия да ги защити“.

Климкин също така обяви заплахата от намеса във всеки момент в делата на страната. Според бившия глава на украинското външно министерство Кремъл иска да остави Украйна «в сивата зона», а след това «да дестабилизира определени региони», които ще имат най-много паспорти.

На 11 юни в Държавната дума на Русия бе внесен проект на федерален закон «За репатриране в Руската федерация», който определя условията и процедурата за връщане на руските сънародници за постоянно пребиваване в историческата им родина. Украинци и беларуси могат да попаднат под нормите.

Инициатор на законопроекта е Константин Затулин, първи заместник-председател на Комитета по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците. От пояснителните записки следва, че в руските дипломатически мисии могат да се представят документи и да се проведе събеседване за целта.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments