Проф. Димитров за Македония: Компромиси с науката не бива да се правят!

Следващата среща на историческата комисия между България и Република Северна Македония ще се проведе чак през октомври месец. Това е по желание на македонската страна, заяви в студиото на БНТ съпредседателят й проф. Ангел Димитров.

Проф. Димитров за Македония: Компромиси с науката не бива да се правят!
Източник: news.bg

Няма напредък, но и няма какво да се промени бързо.

Почти нищо не е изпълнено от Договора за приятелство и сътрудничество, не само в сферата на историята, а в инфраструктура, културни взаимодействия.

«Това е главният проблем, а не е работата на историческата комисия», смята Димитров, въпреки че призна че историята най-болезнената точка, която трябва да бъде оздравена.

Необходимият катарзис в историческото мислене не може да се случи без политическа воля за това, а дипломацията е само функция на политиката и не трябва да се поставя акцентът върху нея, подчерта Димитров по повод вчерашното посещение на северномакедонската делегация у нас. На въпрос може ли да се очаква натиск от страна на други държави членки България да промени позицията си, Димитров посочи, че дори и очакването и нагласата за такъв натиск е функция на ниско самочувствие и минимализъм, което страната ни няма основание да проявява.

В тази връзка той подчерта, че компромиси в науката не само не бива да се правят, а и не бива да се очакват, а явно такава е била нагласата на колегите им от Северна Македония. Ние много трудно успяхме да ги убедим, че преговори не водим.

В този връзка професорът посочи, че рязкото втърдяване на позицията на македонските историци е настъпила през пролетта на 2019 г. не само с приеманите на РСМ в НАТО, но и със започнатия разговор за общо честване на Гоце Делчев.

Коментари:

comments powered by HyperComments