Президент на Словакия: Гражданите на Русия не представляват заплаха за НАТО

Руските граждани не представляват заплаха за нито един от съюзниците на Словакия в НАТО. Това заяви президентът на Словашката република Зузана Чапутова след първата й официална среща с главата на Съединените американски щати Джо Байдън.

Президент на Словакия: Гражданите на Русия не представляват заплаха за НАТО

„Говорихме за сътрудничеството, демократичните ценности и значението на върховенството на закона, които са много важни и за двете ни страни. За Европа е важно отново да има стратегически съюзник“, заяви тя след срещата, добавяйки, че американският президент е похвалил неотдавнашния напредък, постигнат от Словакия.

По време на срещата на върха лидерите на НАТО обсъдиха настоящите предизвикателства, изтикани на преден план от пандемията на коронавируса: заплахата от дезинформация и пропаганда и необходимостта от защита на критичната и информационната инфраструктури, каза Чапутова.

Предмет на преговорите на участниците в срещата на върха на Северноатлантическия алианс беше и дейността на Русия и Китай. Загрижеността на НАТО относно Китай е свързана главно с новите технологии, както и с възможната зависимост на съюзниците от китайските технологии, добави главата на Словакия.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments