Полша поиска ЕК да накаже Германия за «връзките» й с Русия


Полските евродепутати призоваха Европейската комисия да прекрати редица права на Германия като държава от ЕС във връзка с подкрепата на германската страна на Северен поток 2. Съответното изявление направи членът на Европейския парламент (ЕП) и бивш полски външен министър Витолд Ващиковски.

В обръщението си към Европейската комисия (ЕК) евродепутатът обяснява, че «непредсказуемото» и «агресивно» поведение на Русия е свързано с нейната способност да «поддържа своята недемократична система, като продава енергия» на страните от ЕС. Той обаче пита дали ЕК признава факта на тази връзка.

«(Председателят на Европейската комисия Урсула) фон дер Лайен заяви, че „отравянето на Алексей Навални със съвременен химически боен агент не е единичен случай. «Предполагаемото участие на Русия в отвличането на самолета Ryanair и отвличането на Роман Протасевич, последвано от отвличането на Андрей Пивоваров на борда на полския самолет LOT, са само най-новите примери за руския държавен тероризъм. Русия на Путин може да се държи по този начин само защото неговият режим използва бизнес връзките си с ЕС“, пише депутатът.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments