Доверието към ЕС рухва!

В двете най-влиятелни страни от Европейския съюз, Франция и Германия, доверието в ЕС рухва. Недоволството на Германия от ЕС е насочено срещу администрацията на председателя на Комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, показват социологическите проучвания.

Превод от Bild (Германия):

Доверието към ЕС рухва!

49 процента от немците са загубили доверието си в ЕС

Колкото и да е удивително, именно в двете най-влиятелни страни от Европейския съюз — Франция и Германия — доверието в него е паднало особено силно.

Това показват резултатите от проучването, проведено в 12 държави от Европейския съвет за международни отношения (ECFR), аналитичният център, който използва данни от различни социологически институции. В Германия това са YouGov и Datapraxis (3080 респонденти).

Според тези данни по-голямата част от анкетираните във Франция (62%), Германия (55), Италия (57) и Австрия (51), 15 месеца след началото на пандемията на коронавируса, считат, че европейският проект е „провален“, но въпреки това твърдят, че като цяло съюзът е нещо добро.

Германците се съмняват в бъдещето на ЕС

В Германия броят на съмняващите се в европейския проект се е увеличил с 11% в сравнение с периода преди пандемията. В хода на социологическите проучвания социолозите установиха, че „избирателите от демократичния център са особено дълбоко разочаровани от ЕС“.

49% от всички немци вече изобщо нямат доверие в ЕС.

Всеки трети избирател е на мнение, че интеграцията е отишла твърде далеч.

Източник: https://www.bild.de/wa/ll/bild-de/unangemeldet-42925516.bild.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments