Чудото на века: Съветски изтребител MиГ-17 прелита под моста над Об

Японските медии пишат за полета на съветския изтребител MиГ-17 под централния пролет на моста Октябрски в Новосибирск през 60-те години. Сайтът се възхищава на смелостта на съветския пилот. Дори ръководството на тогавашното министерство на отбраната на СССР отбелязало неговото умение, като наложило най-мекото наказание. Читателите пишат: «Съветският пилот е герой!»

Превод от Yahoo News Japan, Япония: 

Чудото на века: Съветски изтребител MиГ-17 прелита под моста над Об

Съветският изтребител ​​с приказна маневра се «гмурка» под стълбовете на моста над голямата сибирска река Об. 

В Русия наричат Новосибирск още „столицата на Сибир“. Това е бързоразвиващ се град, разположен на бреговете на голямата сибирска река Об, придобил мащабен ръст едновременно с изграждането на Транссибирската магистрала. Вечерта на 4 юни 1965 г. ревът на реактивен изтребител се чул високо в небето над града. Той ставал все по-силен, когато пилотът снижавал височината.

Хората на земята тревожно гледали небето. «Какво става?». Накрая в небето се появила ярка сребриста точка. Това бил съветският изтребител МиГ-17. Очертанията му и дори петолъчките на крилете му станали видими. Самолетът започнал рязко да се спуска надолу, обикаляйки над моста Октябрски през Об.

В заключителната част на третия кръг той изведнъж се гмурнал надолу и почти докосвайки повърхността на реката с фюзелажа, се плъзнал с висока скорост под централната арка на моста, мигновено преминал през нея и с рев и воден облак се появил на противоположната страна, рязко извисявайки се в облаците.

Мостът Октябрски е голямо инженерно съоръжение с широчина 24 метра. Разполага с 6 ленти, много интензивен трафик на автомобили, трамваи и пешеходци. Има много снимки, на които се вижда голямото натоварване на моста. Има дори снимка с изтребителя, прелитащ под моста. По някакъв начин този полет се оказал на снимка.

Ако бил демонстрационен полет на висш пилотаж, със сигурност щял да е подвиг, който да влезе в Книгата на рекордите на Гинес. Но всъщност това не била пропаганда, нито показен полет, нито дори заснемане на филм. Това чудо било решено и извършено само от пилота на изтребителя.

Извършилият този луд полет изтребител моментално се изпарил в небето и предвид високата скорост на полета, никой от свидетелите не успял да запомни нито неговия номер, нито други идентифициращи знаци.

Пилотът, който прелетял изпод моста Октябрски бил открит бързо. Оказал се 30-годишният капитан Валентин Привалов, който служил в Черниговския изтребителен авиационен полк към ВМФ на СССР. По време на разпита той заявил, че бил сигурен, че никой няма да го „разбере“. Последното съвсем не било така. В крайна сметка се оказало, че в действията на капитана няма зла умисъл, той просто извършил акт на „въздушно хулиганство“…

Снимка на съветския изтребител MиГ-17 вече е в музея. Общо около 10 хиляди от тези машини са произведени в СССР.

Коментари на читателите:

mot

Летец-герой!

р15

По-рано си мислех, че комунизмът е пълна лъжа. Сега мисля, че пълната лъжа — това е демокрацията. Интересно е, че дори и при комунизма са живели хора, способни на такъв забележителен подвиг!

blu

Подобни мъжествени постъпки на бойните пилоти предизвикват уважение, независимо към кой лагер принадлежат — западния или източния.

ajl

Съветските МиГ-17 бяха известни с невероятната си маневреност още по време на войната във Виетнам.Те буквално танцуваха около американските F-4.

Източник: https://news.yahoo.co.jp/articles/d05d567106006df262467c21611a430d48d39a87

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments