Байдън нарече Путин «достоен съперник»


Няколко часа след голямото интервю с руския президент Владимир Путин главата на Белия дом Джо Байдън говори пред пресата. В навечерието на срещата на върха Русия-САЩ демократът определи Путин като «достоен съперник», а срещата с него «съответстваща за момента».

Превод от Корреспондент (Украйна): 

Байдън нарече Путин "достоен съперник"

Американският президент Джо Байдън нарече руския си колега Владимир Путин «достоен съперник», а също и «умен и корав политик». Това заяви той по време на брифинг след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

„Вече съм се срещал с него. Той е умен, корав и бих казал, че е достоен съперник“, каза главата на Белия дом.

В същото време Байдън избегна директния отговор на искане на журналистите да изясни дали счита Путин за убиец.

Говорейки за доверието в руския президент, ръководителят на американската администрация отбеляза, че предпочита «да проверява и след това да се доверява».

„Не става въпрос за доверие, а за споразумение. Когато съставяте договори с опонентите, не казвате: „Вярвам ви“. Казвате: „Това очаквам. И ако нарушите споразумението, което сключихме, тогава договореността се отменя, споразумението се отменя“, обясни той.

Според думите на Байдън, на предстоящата среща с Путин той възнамерява да очертае областите на евентуалното американско-руско сътрудничество и в същото време да обозначи червените линии по въпросите, по които позициите на Русия и САЩ се разминават.

По-рано Белият дом заяви, че е готов да си сътрудничи с Кремъл по стратегическата стабилност, хуманитарния достъп в Сирия и по темите, свързани с Арктика, както и в редица други области.

Източник: https://ua.korrespondent.net/world/4367681-baiden-pidhotuvav-chervoni-linii-dlia-putina

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments