Визитата на Заев трасира пътя към компромис

Делегация от Република Северна Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев пристига в България.

Визитата на Заев трасира пътя към компромис

Предстоят срещи с президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев. Посещението на Заев следва визитата на албанския министър-председателя Еди Рама миналата седмица, но е и на фона на наложеното от България вето на Преговорната рамка за еврочленство на двете страни.

Визитата на Зоран Заев трасира пътя към намиране на компромис между София и Скопие. Това коментира в интервю за News.bg журналистът и експерт по Западните Балкани Николай Кръстев, бил специален пратеник в Македония по време на гражданската война през 2001 г.

Макар и положителна стъпка, днешната среща е една от многото в дългия път по намирането на удовлетворяващо и двете страни решение на казуса. Николай Кръстев не очаква да има някакво значително развитие до края на месец юни, а реалистичният срок за постигане на компромис между двете страни е 6 месеца или дори 12 месеца — до края на френското председателство на съвета на ЕС.

«България трябва да има позиция, която да отразява както нейните вътрешни интереси, но от друга страна трябва да се съобразява с политиката на Европейския съюз. Трябва да се намери баланса, иначе няма как да има развитие», посочи той.

По думите на експерта и ЕС, и НАТО водят политика на предотвратяване на нови разделения на Балканите като например това между Турция и Гърция, тъй като подобни конфликти засилват влиянието на Китай и Русия. Именно затова силните фактори на Запад не стоят зад категоричната позиция на София.

Изключително силен е интересът от македонска страна спрямо визитата на Заев в София, като на нея се възлагат силни надежди. Медиите в югозападната ни съседка следят «под лупа» случващото се, като над 50 журналисти ще посетят София в рамките на двустранните срещи.

«В македонското общество има обаче много медии, които се финансират от кръга на избягалия в Унгария бивш премиер Никола Груевски. Те работят, за да създават напрежение в отношенията между двете страни, създават напрежение, фалшиви новини и недоверие. За това спомогнаха обаче и някои грешки на българската страна като например обещаните още преди месеци, но все още недоставени ваксини.Това позволи на Сърбия да проведе успешно своята ваксинационна дипломация и гражданите на югозападната ни съседка да отиват да се ваксинират във Враня, Ниш и Белград, а не в Кюстендил или Благоевград», подчерта Кръстев.

Иван Гергов, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments