Пропастта между натовците се увеличава: Полша: Най-обидчивият приятел на САЩ

Полският външен министър Збигнев Рау избухна в остра критика към Вашингтон миналия петък. Ръководителят на полската дипломация отбеляза, че президентът Байдън е буквално фиксиран върху Германия като партньор на САЩ в Европа.

«Байдън приравнява Европа с Германия», заяви Рау възмутен в интервюто си за полския вестник Rzeczpospolita (Реч Посполита).

Пропастта между натовците се увеличава: Полша: Най-обидчивият приятел на САЩ

Междувременно полският външен министър счита, че във връзка с „противоречивия“ руско-германски газопровод Северен поток 2, Германия е „жертвала ценностите и интересите на сигурността на свободния свят в името на сътрудничеството с Русия“. Високопоставният полски дипломат изрази съжаление за факта, че в края на май, когато се реши отмяната на санкциите срещу оператора на Северен поток 2 Nord Stream AG (с цел поддържане на отношенията с Берлин), администрацията на Байдън не е счела за необходимо да се „консултира с региона, който пострада най-много от последиците от това решение.» (газопроводът, който няма нищо общо с Полша, все още не е построени, а страданията, както се оказва, вече са очевидни.) Варшава също беше възмутена от факта, че поляците „научиха от медиите“ за решението на Вашингтон.

Полското правителство отдавна и активно се противопоставя на Северния поток, но германското правителство упорито се придържа към позицията, че газопроводът е изключително търговски руско-германски проект и нито Полша, нито САЩ законно имат право на вето върху него.

Варшава ревнува Байдън за Русия?

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, говорейки наскоро пред комисията по външните работи на Сената, обясни решението на Белия дом с причини около здравия разум. По този начин администрацията на Байдън се опита да избегне ситуацията, при която „изграждането на тръбопровода все пак ще бъде завършено, отношенията с Германия ще бъдат отровени“, а Германия няма да има стимул да „седне на масата за преговори, за да успее в смекчаване на сериозните негативни последици от преминаването на газа по този тръбопровод”.

В крайна сметка полската страна не беше убедена от горните обяснения. Збигнев Рау отбеляза, че Варшава е огорчена и от факта, че «американската делегация, пристигаща в Европа, оглавявана от президента Байдън, е толкова ентусиазирана от срещата му с Владимир Путин, че не намери време да се срещне със «съюзниците от източния фланг на НАТО.»

«Срещата между президента Дуда и президента Байдън дори не е насрочена», каза Рау.

Дипломатът отбеляза, че засега не става въпрос за „добре обмислена политика“ от страна на новата американска администрация, а за „каскада от грешки“ и „операции за съхранение на лицето», които биха могли да бъдат избегнати „ако към консултациите със съюзниците американците се отнасяха сериозно“.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments