Кремъл: Членството на Украйна в НАТО е «червена линия»

Кремъл настоя, че членството на Украйна в НАТО ще бъде «червена линия» за Москва и че е притеснена от говоренето, че някой ден Киев може да получи план за действие за членство, информира «Ройтерс».

Кремъл: Членството на Украйна в НАТО е "червена линия"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков направи това изказване ден след като президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин проведоха разговори в Женева. Песков отбеляза, че срещата като цяло била положителна.

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта в понеделник, че искал ясно «да» или «не» от Байдън относно даването на Украйна на план за присъединяване към НАТО.

Байдън настоя, че Украйна трябвало да изкорени корупцията и да изпълни други критерии, преди да може да се присъедини.

Песков отбеляза, че Москва следи отблизо ситуацията.

«Това е нещо, което наблюдаваме много внимателно и това наистина е червена линия за нас — що се отнася до перспективата Украйна да се присъедини към НАТО», изтъкна Песков пред радиостанция «Ехото на Москва», като допълни: «Разбира се, това (въпросът за плана за членство на Украйна) буди нашите притеснения.»

Песков посочи още, че Москва и Вашингтон са се съгласили на вчерашната среща в Женева, че трябва да проведат преговори за контрол на оръжията възможно най-скоро.

Байдън и Путин се договориха на срещата да започнат редовни преговори, за да се опитат да поставят основите за бъдещи споразумения за контрол на оръжията и мерки за намаляване на риска.

Заместник-министър на външните работи на Русия заяви по-рано днес, че Москва очаква тези преговори с Вашингтон да започнат до седмици, съобщи News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments