Hill: Още $150 млн от САЩ за Украйна срещу Русия

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че ще предостави на Украйна нов пакет от помощ за 150 милиона долара като част от инициатива за съдействие по сигурността, съобщава The Hill. Пентагонът очаква допълнителните средства да помогнат на украинските сили да запазят териториалната цялост на страната си и да подобрят взаимодействието с НАТО.

Hill: Още $150 млн от САЩ за Украйна срещу Русия

Съединените щати ще предоставят на Украйна още 150 милиона долара помощ за укрепване на границите срещу Русия, съобщава The Hill, позовавайки се на говорителя на Пентагона Джон Кирби.

Според Министерството на отбраната допълнителните средства, отпуснати в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, ще помогнат за „запазване на териториалната цялост на страната, защита на нейните граници и подобряване на взаимодействието с НАТО“.

Както отбелязва вестникът, новият пакет помощ, който ще позволи на страната «да се защити по-добре от руската агресия», включва доставка на противоартилерийски радари, системи за борба с безпилотни летателни апарати, средства за осигуряване на сигурни комуникации, радиоелектронна борба и медицинска евакуация на ранените.

Средствата, отпуснати от Конгреса на САЩ през 2020 г., се определят от прогреса на Украйна в реформите в отбраната и борбата с корупцията. Помощта е в допълнение към подобен пакет за помощ в размер на 125 милиона долара, отпуснат на страната през март поради факта, че „Украйна постигна достатъчен напредък в провеждането на реформите в отбраната тази година“.

Пентагонът «продължава да насърчава Украйна да предприема реформи, които са в съответствие с принципите и стандартите на НАТО за ланасиране на евроатлантическите стремежи на страната», цитира The Hill думите на Кирби.

Според говорителя на Пентагона от 2014 г. САЩ са предоставили помощ за сигурността на Украйна в размер на 2,5 млрд. долара.

Източник: https://thehill.com/policy/defense/558084-pentagon-announces-150m-in-security-assistance-to-ukraine

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments