Euractiv: «Къде изчезнаха руските туристи от българските плажове?»

С нелеп сериозен тон авторите питат къде изчезнаха руските туристи от българските плажове. Според тях епидемиологичната ситуация по никакъв начин не може да служи за оправдание, а Кремъл е този, който решава кои държави да възнаграждава с туристи и кои, напротив, да накаже.

Превод от Euractiv (Белгия):

Euractiv: "Къде изчезнаха руските туристи от българските плажове?"

Изглежда, че тази година руските туристи избягват гръцките и българските плажове. Ние считаме, че епидемиологичната ситуация по никакъв начин не може да служи за оправдание и че Кремъл е този, който решава кои страни да възнаграждава с туристи и кои, напротив, да наказва.

Цифрите говорят сами за себе си. Повече от 500 хиляди руски туристи посетиха Гърция през 2019 г. В България официалната цифра за същата година надхвърля 450 000. Миналата година не се брои поради широко разпространения кошмар коронавирус.

Днес ваксинацията напредва бързо и епидемиологичната ситуация се подобри значително, но броят на руските туристи в България и Гърция остава изключително нисък.

Тук е важно да се отбележи, че техният приток зависи главно от относително евтините чартърни полети.

В случая с Гърция уебсайтът Euroactiv получи априлско писмо от руското министерство на транспорта до гръцките власти за гражданска авиация, с което се отказва на двете основни гръцки авиокомпании Aegean и Ellinair да летят между двете страни.

Що се отнася до България, потокът от туристи от Русия пресъхна за тази година, след като руският туроператор TEZ отмени чартърните полети до Бургас и Варна за цялото лято.

Ето колко просто се оказа спирането на потока от стотици хиляди туристи. Видяхме същия сценарий през 2015 г., когато Турция свали руския военен самолет, а потокът от руски туристи внезапно се втурна от Турция към Египет.

И ако Ердоган редовно заплашва да отвори вратите за ордите от новопристигнали мигранти, Путин си играе със собствените си лостове: спиране на газа през зимата и спиране на туристическия поток през лятото. И да, знаем: Русия правдоподобно отрича и двете по политически причини.

А къде е ЕС, ще попитате? Поне официално този въпрос не е в дневния ред на ЕС. Нито София, нито Атина повдигат този въпрос. Засега.

Източник: https://www.euractiv.com/section/politics/opinion/the-brief-where-have-all-the-russian-tourists-gone/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments