DN: За да отслаби напрежението с Русия, НАТО планира да се откаже от ядрените ракети в Европа

Членовете на НАТО ще се противопоставят официално на разполагането на наземни ядрени ракети от военния блок в Европа, пише Defense News, позовавайки се на анонимни източници. Документът, както се отбелязва в статията, ще трябва да получи одобрение от американския лидер Джо Байдън и да бъде публикуван след срещата на върха на НАТО в Брюксел.
DN: За да отслаби напрежението с Русия, НАТО планира да се откаже от ядрените ракети в Европа

Държавите-членки на НАТО са готови да се противопоставят официално на разполагането от алианса на наземни ядрени ракети в Европа, съобщава Defense News, позовавайки се на източници в Сената на САЩ и в Европа.

Позицията, която отразява по-рано обявените изявления на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, е изложена в проекта за комюнике. Документ трябва да бъде публикуван след срещата на върха на НАТО на 14 юни, на която президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с държавните глави на военния блок.

Дадената стъпка се разглежда като възможен начин за отслабване на напрежението с Москва и за установяване на диалог относно контрола над въоръженията преди срещата на върха между САЩ и Русия в Женева на 16 юни.

Както се подчертава в статията, дискусиите на НАТО се провеждат на фона на новините за намерението на Москва за пореден път да предложи мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък радиус на действие, както съобщават руските държавни медии.

Ако забраната за наземни ядрени ракети в Европа стане официална, тогава Байдън, чието одобрение е необходимо за публикуване на комюникето, вероятно ще получи похвали от привържениците на контрола над въоръженията, но ще получи и вълна от критики от ястребите в Конгреса на САЩ.

Източник: https://www.defensenews.com/global/europe/2021/06/12/nato-is-preparing-to-ban-land-based-nukes-in-europe/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments