Ципрас към България: Направете компромис с Македония

Много неща се промениха, стигнахме далече, но можем да отидем още напред. Това коментира за двете съседни държави предишният премиер на Гърция и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас в интервю на македонската агенция МИА.

Ципрас към България: Направете компромис с Македония

Днес се навършват три години след подписване на Преспанския договор, с който се сложи край на спора за името на РС Македония и две седмици преди участието в първия Преспански форум за диалог на 1 и 2 юли 2021 г. в Отешево и Охрид за повишаване на сигурността, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения.

Припомняме, премиерът на РС Македония Зоран Заев води правителствена делегация в София днес. Предстоят разговори със служебния премиер Стефан Янев и с президента Румен Радев. Ден преди визитата в българската столица Заев обясни, че по време на визитата си тук няма да бъдат водени разговори за македонския език и идентичност.

Колкото и да е тежко, приятелска България трябва да намери, както и ние намерихме, политическа воля за приемливи решения, които ще ни водят напред, вместо да ни затварят в миналото, заяви Ципрас.

«За съжаление, вече доста време гледаме тенденция за взиране (връщане — б.р.) в миналото със замръзване на междуправителствената конференция от страна на България. Разбирам народа на Северна Македония. Единственото нещо, което мога да кажа е, че колкото и да е трудно, приятелска България трябва да намери, както установихме, политическата воля за взаимно приемливи решения, които ни водят напред, вместо да ни затварят в миналото», каза Ципрас.

Още неща могат да се подобрят, изтъкна Ципрас. Според него с Договора от Преспа, ЕС беше принуден да размрази процеса на разширяване. Той разкри какво би направил по-различно от сегашното гръцко правителство, ако СИРИЗА беше на власт, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments