Украинските ракети са нацелени към Урал

Украинските ракети са нацелени към Урал
Киев реши да не разчита на НАТО и да се подготви за атака срещу Русия

Украинските ракети са нацелени към Урал

Украйна трябва да разработи свои собствени ракети, способни да достигнат руска територия, заяви бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Игор Романенко.

„Ние ще създадем такива ракети, които за наше спокойствие ще достигат например до Урал. Тези ракети, преди всичко, трябва да са украински, да не разчитаме на НАТОвските“, каза той.

Украйна е част от бившия СССР, — припомня военният експерт и пишещ за News Front Юрий Селиванов. — А голяма част от създаденото в СССР бе произведено в Украйна. Украинският „Южмаш“ например все още „слепва“ първите етапи на ракетите-носители „Антарес“ за американската космическа програма. Вярно е, че след това в САЩ инсталираха на тях руски двигатели. Но потенциалът за създаването на ракетни двигатели бе налице и по време на Украинската ССР.

Но съдейки по факта, че американците предпочитат да купуват двигатели за мощните си ракети от Руската федерация, въпреки близките си отношения с Киев, Украйна вече няма такъв потенциал.

Не бих обаче затворил напълно тази тема. Съществуват всякакви начини за мълчаливо, сенчесто сътрудничество в областта на ракетните технологии, при което страните могат да обменят оборудване и технологии, без това да има много голяма публичност.

В случая с Украйна ракетната заплаха ще зависи от благоволението на «стратегическите й партньори» от Запада.

В момента САЩ активно реализират стратегията си за т.нар. ракетен пояс около Русия и КНР, залагайки на въоръжението с ракетни системи с близък и среден радиус на действие на своите сателити.

Например в Румъния и Полша в Европа, в Южна Корея в Близкия Изток.

Те получават от САЩ оперативно-тактическите ракетни комплекси М-142 HIMARS с далечина на обхвата до 300 км.

В близка перспектива предстои превъоръжаване на тези комплекси с ракетите PrSM с обхват до и над 700 км. А в още по-далечна те ще бъдат снабдени с хиперзвукови бойни части, което ще позволи на Запада да направи на границата с Русия ракетен пояс, способен практически за мигновено поразяване на цели на територията на РФ .

Украйна, особено ако стане член на НАТО, може да се превърне в съставна част от този пояс.

И тогава зоната на тоталното поражение може да стигне до самия Урал.

Украйна и до днес претежава цялата документация на конструкторите на СССР. Към нея бяха допуснати американски специалисти, които могат да реанимират някогашните производствени мощности. Това може да се случи под прикритието на поръчки за ракетните програми на НАСА.

Що се отнася до «политическата воля», то желание да бъде «Анти-Русия» и да получи за това от Запада добри пари, са налице в Киев.

Всичко зависи от волята на собственика на Украйна — от Запада.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments