Служебният кабинет посреща делегация от Северна Македония

Делегация от Северна Македония, водена от премиера Зоран Заев, пристига у нас утре. Това съобщи преди началото на правителственото заседание служебният премиер Стефан Янев.

Служебният кабинет посреща делегация от Северна Македония
Източник: БГНЕС

«Ще се проведат разговори и в общата политическа картина, и в дълбочина и конкретика в търсене на подходящи решения, които са в интерес на двете страни и народите им», обясни той.

Янев уточни, че въпросите, които ще се разглеждат, са от особена важност и се надява практическите стъпки, които ще се направят, да намерят по-късно отражение и в позиция, която да бъде предадена на българския парламент, а и тези стъпки да са в интерес и на европейската интеграция и перспектива на Западните Балкани.

Програмата тепърва ще бъде изпратена до медиите.

Стефан Янев коментира и дневния ред на кабинета, като «доказателство, че основната цел, е да се опитват да подобрят и да търсят решения на важни неотложни проблеми за обществото».

«В крайна сметка ще се търси позитивизма, за който говорим, за да избегнем негативния тренд да показваме само недостатъци на това, което сме заварили», обясни относно вчерашната равносметка служебният премиер.

Припомняме, миналата седмица след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димтиров обяви пореден провал.

«Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев», заяви Ангел Димитров. 

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Антония Чорева, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments