Седем учения за половин година: Украйна окончателно се превърна във военен полигон на НАТО

Безпрецедентното увеличаване на броя на чуждестранния военен персонал на територията на Украйна фактически погреба нейния извънблоков статут, залегнал в конституцията на страната. Трудната политическа ситуация около конфронтацията между Русия и Запада получи, наред с други неща, осезаемо военно измерение.

Седем учения за половин година: Украйна окончателно се превърна във военен полигон на НАТО

Страната, по която минава контурът на конфликта — Украйна — през 2021 г., почти непрекъснато, разполага чужди войски на територията си. Да, под официалния предлог на учения, но те са толкова много, че едното се прелива в друго и всъщност чуждестранното военно присъствие в Украйна е почти непрекъснато. По такъв хитър (или обратното — тъп) начин се заобикаля конституционната забрана за разполагане на военни бази на трети държави в страната.

В същото време НАТО заяви, че украинската армия не отговаря на западните стандарти и може да се прости с мечтите за пълноценно влизане в Алианса за дълго време. Как тогава това горното се вписва с войските на НАТО, разположени в държава, която не е членка?

Всичко е много просто: основното, което Киев търси в Брюксел, не са някакви военни иновации, стандарти или дори оръжия. Главното са гаранциите за колективна сигурност. Тоест „сключването на договор за сигурност“ от цялото НАТО. В Брюксел също не са глупави и разбират, че вероятността Франция да защити Украйна е в пъти по-голяма от вероятността въоръжените сили на Украйна да защитят Норвегия от неизвестен враг. В крайна сметка кое е най-важното в колективната сигурност? Разбира се, да нямаш врагове!

Но това съвсем не означава, че НАТО са миролюбиви и пухкави. Точно обратното: там, където не можеш да предоставиш гаранции за своето покровителство, можеш много удобно да предоставиш на «полусъюзника си» големи неприятности, а и да получиш от това политическа изгода. Вредата ще бъде за украинците, а Западът отново ще посочи Русия като «агресор» и «окупатор».

Отношения без задължения, така да се каже.

Любов без пръстени.

Брак без предбрачен договор.

По тази причина военните учения, в които участва Украйна станаха толкова интензивни. Съдете сами: 7 многофункционални учения с участието на 11 хиляди натовски военни — в съвременната епоха на неголемите армии това са много големи цифри.

На територията на Украйна ще бъдат проведени съвместните учения с военни от САЩ — Rapid Trident 2021 и Sea Breeze 2021, с активно стремящата се към статуса на «втори голям брат» Великобритания — Kozak Mace 2021 и Warrior Watcher 2021, със съседната Полша — «Три меча — 2021» и Silver Saber 2021, а и с Румъния — Riverine 2021.

Миналата година Украйна също взе участие в голям брой междунационални военни учения — но те бяха извън територията й — в България, Румъния, Грузия и пр.

Тази година Зеленски подписа закон «За одобрение решението на президента на Украйна за допускане на подразделения на въоръжените сили на други държави на територията на Украйна през 2021 година за участие в многонационални учения» — така страната окончателно се сбогува със статуса си на извънблокова държава.

Разбира се, че инициатор на горното е НАТО.

Започна масирано присъствие на западни военни до границата с Русия, а също в Черно и Балтийско морета.

В Балтика от 6 юни стартираха учанията BALTOPS – 40 военни кораба, 60 самолета, в това число стратегическите бомбардировачи В-52, потенциален носител на ядрено оръжие.

Посолството на Русия вече оцени това като провокация, нагнетяваща напрежението в региона — особено в навечерието на срещите на върха между двамата президенти.

Ученията Sea Breeze в Черно море, също с участието на 40 кораба и 16 участващи държави. Ученията ще се проведат близо до Крим, а сценарият е следният: отблъскване действията на формирования, които застрашават реда в страната с подкрепата на съседна държава.

При това ще се отработва взаимодеайствие между всички родове войски в пълномащабна операция на нивото на «голяма война» — с маса авиационни удари, десант, отблъскване на атаки от морето, разполагане на ПВО, стрелби — и всички това непосредствено до руските граници.

В контекста на неотдавнашната истерия на западните СМИ за това, че Русия, прехвърляйки войски на СВОЯ ТЕРИТОРИЯ, «агресивно се подготвя за война» — подобни прехвърляния на хиляди войници в чужда държава, считаща, че е в състояние на война с РФ, изглежда като връх на лицемерния цинизъм.

Дори няма значение дали всичкото това нагнетяване на напрежението ще се превърне в реална провокация. Става въпрос за зачертаване на самия дух на мирното, безконфликтно, нормално поведение между страните в цивилизования свят.

Все едно до вас през цялото денонощие да има полицай и постоянно да ви повтаря, че му изглеждате подозрителен — и така месеци и години.

Едва ли ще ви хареса.

Работата е в това, че оскърбителното поведение не е най-лошото в случая.

Ако всичко се свеждаше до морален натиск, нещата не биха били толкова лоши, защото Русия има здрави нерви.

Но зад маскоровката на учения и маневри могат да се извършват едни такива конкретни нещица — например, Министерството на отбраната на Русия предупреди, че големи маси въоръжения, които ще пристигнат в Украйна от Запада, могат да останат там завинаги.

Всичко това заедно не вещае нищо добро.

Украйна все по-дълбоко затъва в блатото на натрапената от Запада русофобия, която вече окончателно придоби окраската на тотален милитаризъм.

Западът прави с едната си ръка лицеприятни жестове от типа на срещи на върха и покани да се възнови диалогът между Русия и НАТО, а с другата ръка се опитва да ви удари в челото.

Но, всъщност, същият този Запад вреди на самия себе си, защото САЩ и съюзниците им отдавна не са в тази форма, за да могат да плашат с военна сила.

Но илюзиите им относно отминалата мощ могат да ги подтикнат към кървава авантюра.

Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments