Проф. Григорова: «Идеологическата агресия на САЩ срещу Русия ще се отрази и върху България»

Русия ще настоява пред САЩ да няма ракети със среден обсег в Европа, смята тя

Проф. Григорова: "Идеологическата агресия на САЩ срещу Русия ще се отрази и върху България"

«Най-важното очакване на Русия от срещата в Женева е САЩ да гарантират, че няма да има разпространение на ракетите със среден обсег в Европа. Това е много важно за сигурността на Руската федерация. Това е най-болезненият въпрос, който ще бъде и ключов от руска и може би и от европейска гледна точка». 

Този коментар направи пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател в СУ «Св. Климент Охридски».

Според нея има «завой от вътрешно политическите русофобски приказки, които бяха в основата на кампанията на Джо Байдън»:

«Това показва, че външната политика е едно, а вътрешнополитическата реторика е съвсем друго нещо. Вероятно прагматизмът все пак ще надделее. Надеждите на Русия са, че Байдън има професионален екип, с който да се работи, а не непрофесионален, какъвто елемент имаше при администрацията на Доналд Тръмп».

Проф. Григорова прогнозира, че Джо Байдън ще е приемник на Тръмп по отношение на санкциите към Русия, въпреки че идеологически е негов противник:

«Идеологическата агресия на САЩ ще се отрази и върху нас — най-малкото с натиск за Истанбулската конвенция».

Тя беше категорична, че за България ще бъде важно да няма идеологически натиск.

Във връзка с твърденията, че може би ще има настояване от Вашингтон България да не пречи на Северна Македония по пътя към ЕС, тя подчерта:

«Това, че има приказки за натиск, не означава, че реалността не устройва САЩ — РСМ е в НАТО под контрола на Вашингтон, а да не е под контрола на Брюксел». 

По думите на проф. Дарина Григорова с една среща между Путин и Байдън няма да се оправят отношенията между Русия и САЩ. Тя определи като позитивен фактът, че има диалог между двамата президенти.

Интервю на Петър Волгин с проф. Дарина Григорова в предаването «12+3» можете да чуете от звуковия файл.

Коментари:

comments powered by HyperComments