Кой е управлявал Елцин, давайки му указания да унищожи СССР?

Бившият вицепрезидент Руцкой разкрива тайните на най-голямата геополитическа катастрофа

Кой е управлявал Елцин, давайки му указания да унищожи СССР?

Интересно интервю, което хвърля светлина върху много събития от края на 80-те и началото на 90-те, беше дадено тези дни от първия и последен вицепрезидент на Русия Александър Руцкой.

По-конкретно той заяви, че неизвестно лице с чужд акцент от обкръжението на Борис Елцин му е давал съвети относно назначенията на висши длъжности в държавата малко преди разпадането на СССР.

„Случайно бях свидетел на нелицеприятен разговор. Никога другаде не съм виждал този човек. Солиден, висок. Той каза на Елцин:

„Е, Борис Николаевич, Руцкой изпълни функцията си, Вие спечелихте изборите, победихте ГКЧП, трябва да помислите как да го освободите от поста му на вицепрезидент“, сподели бившят бицепремиер, добавяйки, че Елцин отговорил, че ще помисли за това.

Политикът също сподели и за опита за арест на Елцин след разпадането на СССР. Той насочил вниманието на Горбачов към факта, че действията на участниците в подписването на споразумения в Беловежката пуща попадат под наказателния кодекс:

„Казах му: „Това е измяна на родината. Дайте ми самолет, спецчасти на ГРУ и ще доведа тези тримата предатели. В «Матросская Тишина» ще разберем кой им е дал тези правомощия и защо Елцин незабавно докладва на Буш, че Съветският съюз е ликвидиран“, спомня си Руцкой.

Според него обаче Горбачов отказал да направи каквото и да било, за да предотврати влизането в сила на споразуменията.

„В този момент трябваше да видите Горбачов. Той се покри с трупни петна, започна да тича из офиса, сочейки пръст към тавана и казвайки нещо като: „Какво говориш, всички слушат тук“, спомня си Руцкой.

Но защо Горбачов е бил толкова уплашен? Наистина ли в този момент не е можел да се противопостави на Елцин? И колко голямо е влиянието на западните съветници върху вземането на решения от първия президент на Русия? Дали са го тласнали към разпадането на СССР?

„Честно казано, не мисля, че Елцин може да бъде очернен повече, отколкото той сам го направи“, казва политическият анализатор Владимир Можегов.

— Хората издадоха еднозначна присъда спрямо него, която едва ли ще бъде отменена от историята: „пиян скот, продал страната“. Може ли такъв човек още да бъде очернен?

За никого не е тайна, че Елцин беше управляван от „вътрешния кръг“, но какъв кръг беше това. Това беше кръг от, да ги наречем, американско-съветски неокони.

Знаете ли историята на неоконите? Това са всички бивши имигранти от Русия и Източна Европа, които в Америка създадоха 4-ия троцкистки интернационал: Шахтман, Кристол. А след това, като видяха, че „световната революция“ забоксува и се провали, те промениха стратегията си. Те проклинаха сталинисткия СССР и заявиха: ще тръгнем по друг път, първо ще завземем властта в САЩ, а след това ще направим „световна революция“.

Неоконите дойдоха на власт в САЩ по времето на Рейгън-Буш. Те наистина торпилираха СССР с помощта на своите агенти (троцкистите от шейсетте) в най-висшите ешелони на властта в Кремъл и културния елит. Те имат отношение към неолиберално-неоконсервативния анклав и днес: ЛГБТ, политическата коректност, мултикултурализмът, ликвидирането на бялата християнска цивилизация по принцип.

Според Руцкой неизвестен човек с чужд акцент от обкръжението на Елцин му е давал съвети относно назначенията на висши длъжности в държавата …

— Можем да предположим, че името на въображаемия човек с чужд акцент е Майк или Ник. Говорейки сериозно, дори да е съществувал такъв съветник, не е ясно защо трябва да правим някакви далечни изводи от това обстоятелство. Майк каза, че е необходимо да се сбогува с Руцкой, Ник например каза обратното, но окончателната присъда, разбира се, се издаваше от Борис Елцин, който изхождаше от собствените си идеи за политическа целесъобразност.

— Доколко според вас наистина Западът е повлиял на Елцин през онези години? В крайна сметка знаем, че в началото на 90-те американски съветници седяха буквално във всеки офис.

— Няма доказателства, че предполагаемите чуждестранни съветници са прошепвали в ухото на Елцин: ликвидирай Съюза, ликвидирай Съюза … Освен това, по-малко от месец преди Украйна да обяви независимост, не никой друг, а президентът на САЩ Джордж Буш говори във Върховния съвет на Украинската ССР в Киев с реч, подготвена от Кондолиза Райс. Буш подкрепи реформите и предупреди срещу «убийствения национализъм», заявявайки, че САЩ ще подкрепят по-голяма автономия на републиката в рамките на СССР.

Едва ли човек може да заподозре САЩ и западните демокрации като цяло, че са били особено загрижени за териториалната цялост на Съветския съюз. Но бързият и очевидно непланиран разпад на СССР изненада и тях.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments