Демонстрации, шествия и стачки в Гърция: «Няма да ни превърнете в роби на 21-ви век»

Голямо е напреженето на пристанищата

Гръцките синдикати протестират преди окончателното гласуване на спорен закон с промени в трудовото законодателство. През деня се организират протестни демонстрации и шествия, като властите препоръчват чужденците да избягват местата за масово събиране. Граничните пунктове са отворени.
Демонстрации, шествия и стачки в Гърция: "Няма да ни превърнете в роби на 21-ви век"

«Няма да ни превърнете в роби на 21-ви век» подчертават в изявление гръцките синдикати. Отговарят с масови протести и стачка и предупреждават депутатите да отхвърлят предложения от правителството закон.

Ако бъде приет законът той ще се премахне 8 — часовия работен ден, допуска работодателите да удължават часовете за работа, като извънредните не се заплащат, а се дава почивен ден, премахва се задължителният характер на колективните трудови договори, въвежда се и контрол върху стачките.

Въпреки решение на съда, че стачката е незаконна, моряците блокираха пристанищата за 24 часа. Не се движат фериботи и товарни кораби. Невъзможно е да се пътува към островите, което промени програмата за почивка на хиляди туристи. Тировете със стока също чакат на портовете края на стачката.

Най-голямо е напрежението на пристанищата, защото има туристи с билети за днес и тестове за коронавирус, които важат за днес.

Част от синдикатите в транспорта протестират през няколко часа. Влакове не се движат, а работещите в  градския транспорт и метрото  обслужват пътниците само за ограничено време.

Протестират дори лекарите в държавните болиници, като приемат само спешните случаи.

По призива на синдикатите тази вечер по време на гласуване на закона в парламента се организират масови демонстрации в цялата страна. Властите призовават туристите да избягват местата за протести.

Стачката приключва днес в полунощ. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments