Зеленски оцени позицията на НАТО относно присъединяването на Украйна към алианса

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че приветства изявлението на НАТО, потвърждаващо възможното влизане на Украйна в Северноатлантическия алианс. Държавният глава написа това в своя микроблог в Twitter.

Зеленски оцени позицията на НАТО относно присъединяването на Украйна към алианса

„Приветствам разбирането от страна на партньорите от НАТО за всички рискове и предизвикателства, с които си имаме работа … Украйна заслужава правилна оценка на ролята си за обезпечаване на евроатлантическата безопасност», се казва в съобщението.

По време на срещата на върха лидерите на НАТО подкрепиха правото на Украйна и Грузия да се присъединят към алианса, като заявиха необходимостта тези страни да продължат реформите. В същото време не бяха посочени сроковете на евентуалното влизане на страните в организацията.

По-рано Байдън заяви, че за да се присъедини към НАТО, Украйна трябва да победи корупцията, а ръководството на страната трябва да убеди членовете на Северноатлантическия алианс в необходимостта да я приемат. Той добави още, че Украйна може да се присъедини към НАТО, въпреки ситуацията в Донбас.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments