Политолог: Украйна е ябълката на раздора между Москва и Вашингтон

«На срещата на върха на НАТО Джо Байдън препотвърди своята подкрепа към съюзниците, нарече член 5-и свещен и заедно с останалите държавни глави единодушно дефинираха, че руската и китайската външна политика са най-голямото предизвикателство към Алианса«. Това коментира пред БНР политологът и специалист по външна политика на САЩ Искрен Иванов, преподавател в един от университетите в Тексас. Той подчерта, че не очаква значими промени в отношенията между САЩ и Русия след срещата на президентите в Женева наа 16 юни.

Политолог: Украйна е ябълката на раздора между Москва и Вашингтон

Анализаторът подчерта, че Байдън няколко пъти е загатнал, че няма да търси директна конфронтация с Русия, но и няма да си затваря очите за евентуална руска намеса в НАТО:

«На срещата в Женева ще бъдат изчистени границите на това какво означава евентуална руска намеса и на това какво Америка би толерирала, по какви въпроси би направила компромис с Русия и по какви не би направила«.

Иванов прогнозира, че руският президент Владимир Путин ще очертае най-общо стратегията си и исканията си пред Байдън, за да се постигне конструктивно съгласие каква е червената линия, която не трябва да бъде пресичана в Европа:

«Украйна ще бъде централна тема на разговорите между САЩ и Русия и най-вече какви са визиите на двете държави за бъдещето ѝ. На срещата на върха на НАТО имаше вече ангажимент Алианса да интегрира Украйна в структурите си. Байдън ще се опита да обясни на руския си колега, че САЩ няма да направи компромис с членството на Украйна в НАТО, а Русия може би ще очертае перспективите през това, което очаква да се случи в Крим».

Искрен Иванов определи Украйна като ябълката на раздора между Вашингтон и Москва.

Интервю на Снежана Иванова с Искрен Иванов в предаването «12+3»

Коментари:

comments powered by HyperComments