Independent: В навечерието на преговорите Байдън размени странно приветствие с Ердоган

На срещата на върха на НАТО президентът на САЩ Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се поздравиха неловко и започнаха приятелски разговор, пише The Independent. Както отбелязва вестникът, на предстоящата среща на двамата лидери турският президент може да изрази недоволство от подкрепата на Америка за признаването на арменския геноцид, но ще се опита да демонстрира подобряването на турско-американските отношения.

Independent: В навечерието на преговорите Байдън размени странно приветствие с Ердоган

В понеделник на пленарната среща на НАТО в Брюксел президентът на САЩ Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се поздравиха неловко и размениха няколко фрази преди затворените двустранни преговори, предаде The Independent.

Изданието твърди, че фотографите на информационните агенции са запечатали как Байдън в маска и Ердоган без маска се поздравяват неловко «юмрук в юмрук».

Лидерите на двете държави си размениха няколко фрази с усмивка. Приятелският разговор се проведе на фона на слуховете, че на предстоящата среща турският лидер ще изрази недоволството си от американския си колега относно признаването на арменския геноцид от Съединените щати. Самият Байдън в априлско изявление по повод годишнината от кланетата нарече действията на Османската империя „геноцид“.

В същото време някои експерти считат, че въпреки несъгласието си по въпроса, Ердоган се надява на срещата на върха да демонстрира пред критиците в родината си, че отношенията между САЩ и Турция се затоплят.

„Турският президент отчаяно иска да представи тази среща на местните и международни инвеститори като доказателство, че двустранните отношения се подобряват“, каза бившият турски депутат Ейкан Ердемир в интервю за The Hill.

От своя страна Байдън се опитва да засили ангажимента на Америка към Северноатлантическия алианс след четири години президентство на Доналд Тръмп. Както напомня The Independent, бившият президент на САЩ се прочу с критиките за участието на страната си в НАТО и обвини другите страни членки в недостатъчни вноски.

Източник: https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/biden-turkey-erdogan-nato-summit-b1865650.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments