CNBC (САЩ): НАТО няма да „копира начина, по който действа Русия“- Йенс Столтенберг

15 юни 2021-Нюз Фронт.

Йенс Столтенберг направи изявление точно преди предстоящата среща на върха на американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, която ще се проведе в Женева на 16 юни.
Изявлението прозвуча след интервюто на Владимир Путин за телевизионния канал NBC News, фрагменти от което бяха показани на 12 юни, по време на което руският лидер заяви, че руско-американските отношения са «деградирали до най-ниската точка» през последните години.

CNBC (САЩ): НАТО няма да „копира начина, по който действа Русия“- Йенс Столтенберг

НАТО ще продължи да нараства военния си потенциал и да използва „широк спектър от различни инструменти“ за противодействие на руската агресия, но алиансът няма да „копира“ поведението на своя противник, заяви генералният секретар на НАТО в интервю за CNBC в недеделя, 13 юни.

 

«Позицията на НАТО по отношение на Русия се основава на това, което ние наричаме двоен подход, съчетаващ отбраната и диалога», заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю с Хадли Гембъл от CNBC.

„Това е подходът, който използваме сега. Сега осъществихме най-голямото усилване на колективната отбрана от квременат на края на Студената война и ще продължим да я укрепваме с висока степен на готовност, повече войски и увеличаване на инвестициите в нашата отбрана. «

Столтенберг добави:

„След години на съкращаване на бюджетите за отбрана, всички наши членове сега инвестират повече. Няма да копираме как действа Русия. Но ние ще дадем категоричен и ясен отговор итой ще включва широка комбинация от различни инструменти, които демонстрирахме през последните години. «

 

Столтенберг направи тези изявления точно преди предстоящата среща на върха на американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, която ще се проведе в Женева на 16 юни. Изявленията му прозвучаха след интервюто на ВладимирПутин пред NBC News, фрагменти от което бяха излъчени на 12 юни, където руският лидер заяви, че руско-американските отношения «са деградирали до най-ниската точка» през последните години.

Столтенберг повдигна и въпроса за санкциите, чиято сянка отново надвисва над Русия.
Администрацията на Байдън се ангажира да заеме по-строга позиция по отношение на Русия, отколкото администрацията на Тръмп.

„Санкциите са важни“, каза Столтенберг и добави, че санкциите, наложени на Русия във връзка с анексията на полуостров Крим през 2014 г., трябва да се запазят, като същевременно се осигури „по-голяма подкрепа за близки партньори като Украйна и Грузия“.

През април администрацията на Байдън наложи нова порция санкции срещу Москва във връзка с предполагаема намеса на Русия в президентските избори през 2020 г., мащабна кибератака, засягаща компютърните мрежи на американски правителствени агенции и големи корпорации, незаконната «анексия и окупацията на Крим» , както и във връзка с нарушения на правата на човека в Русия … Руското правителство отхвърля всички тези безпочвени обвинения.

„Вероятно най-важното ни постижение до момента е, че за първи път в историята на НАТО разполагаме с боеспособни войски в източната част на алианса“, каза Столтенберг.

„В балтийските държави и Полша бяха разположени нови тактически групи, а ние утроихме размера на бойните сили на НАТО.“

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments